n

Μία από τις μεγαλύτερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών, τόσο σε έκταση όσο και σε διάρκεια πλησιάζει προς το τέλος της. Παρ'ολα αυτά η προσοχή θα πρέπει να είναι αυξημένη και το Σάββατο 18/11 καθώς, οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, επηρεάζοντας σταδιακά και νοτιότερα τμήματα του Αιγαίου, όπως οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τμήματα της Κρήτης. Αρκετές βροχές θα έχει και πάλι η Αττική.


Ανεμοστρόβιλος στη δυτική Κέρκυρα σήμερα Παρασκευή 17/11/2017. Φωτογραφία Γ. Γαστεράτος.

Η ασάφεια παραμένει σχετικά με την εξέλιξη του καιρού την Κυριακή 19/11, η οποία θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα που βρίσκεται στο Ιόνιο. Τα περισσότερα προγνωστικά σενάρια που μας δίνονται από τα αριθμητικά μοντέλα προσομοίωσης, παρουσιάζουν κίνησή του προς τα νοτιοανατολικά, προσεγγίζοντας την Πελοπόννησο, με ταυτόχρονη όμως σχετική εξασθένησή του, υποβαθμιζόμενος σε μια εκτεταμένη ιδιαίτερα ασταθή περιστεφόμενη αέρια μάζα, η οποία ενδεχομένως να πάρει την μορφή μεσοκυκλώνα (εκτεταμένη ισχυρή περιστρεφόμενη καταιγίδα - mesocyclone). Αν και η προβλεπόμενη μορφή καταιγίδας / καταιγίδων δεν θα εμπίπτει απόλυτα στον ορισμό του μεσοκυκλώνα, θεωρούμε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο και η περιγραφή του, είναι αυτό που μάλλον ταιριάζει καλύτερα στην προσομοίωση των αριθμητικών μοντέλων πρόγνωσης.

Αττική: Λίγες διάσπαρτες νεφώσεις από την αλλαγή της ημέρας και για κάποιο διάστημα μέσα στη νύχτα. Σταδιακά από τις πρώτες πρωινές ώρες (05.00 και μετά), τα νέφη θα είναι περισσότερα και μετά τις 08.00 (περίπου) αναμένονται καταιγίδες στα νότια και νοτιοανατολικά τμήματα του νομού, ενδεχομένως έντονες. Τις επόμενες ώρες και έως το μεσημέρι, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν και αρκετές ακόμη περιοχές του νομού, συμπεριλαμβανομένου και του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Κατά διαστήματα καταιγίδες θα σημειώνονται έως και τις βραδυνές ώρες, με τα φαινόμενα να περιορίζονται σταδιακά σε ανατολικότερα τμήματα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας.
Άνεμοι: Ασθενείς από διάφορες διευθύνσεις κατά διαστήματα Α/ΒΑ έως τα 4 μποφώρ στ'ανατολικότερα τμήματα του νομού.

Ιόνιο και δυτικά ηπειρωτικά: Αυξημένες νεφώσεις κατά το πρώτο μισό της ημέρας, οι οποίες στη συνέχεια θα περιοριστούν και θα υπάρχουν διαστήματα ηλιοφάνειας, ιδίως στα βορειότερα τμήματα του Ιονίου και στην Ήπειρο. Σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο κατά το πρώτο μισό της ημέρας, με χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές, φαινόμενα που θα επηρεάσουν πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες και τις υπόλοιπες περιοχές. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, οι καταιγίδες θα επιμείνουν, έχοντας τα ίδια χαρακτηριστικά, εστιασμένες όμως στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων Επτανήσων. Ενδεχόμενο εκδήλωσης ανεμοσρόβιλων/υδροστρόβιλων. Γι αυτό το διάστημα, η πιθανότητα να επηρεαστούν ηπειρωτικές περιοχές, είναι μικρή.
Η θερμοκρασία έως τους 17-19 βαθμούς.
Άνεμοι στο Ιόνιο: Ο Μεσογειακός Κυκλώνας "Numa" (για το Ε.Α.Α. "Ζήνων"), θα παραμείνει στην περιοχή με τους ανέμους να φτάνουν γύρω από το κέντρο του σε μεγάλες εντάσεις (7-8 μποφώρ και ίσως 9 μποφώρ). Παρ'όλα αυτά θα παραμείνει, τουλάχιστον έως και αργά το απόγευμα σε "ασφαλή" απόσταση από τις ακτές και τα νησιωτικά, περιοχές που θα έχουν κατά κανόνα ΝΑ ανέμους στα 3-4 μποφώρ. Μετά τις 20.00 τοπική, θα προσεγγίσει την περιοχή Ζακύνθου - Στροφάδων, με αποτέλεσμα το ρεύμα να ενισχυθεί έως και τα 6 μποφώρ (και πρόσκαιρα και τα 7 μποφώρ) από ΝΔ/Ν/ΝΑ διευθύνσεις.

Κεντρική, Δυτική Μακεδονία & Θεσσαλία: Αρκετή συννεφιά, τουλάχιστον έως και το απόγευμα οπότε σταδιακά, στα τμήματα της Μακεδονίας ο καιρός θ'αρχίσει να "σπάει" από τα δυτικότερα προς τ'ανατολικότερα. Σποραδικές βροχές σε αρκετές περιοχές και πιθανότητα καταιγίδων στην ανατολική και κυρίως νοτιοανατολική Θεσσαλία (Μαγνησία) αλλά και στα νοτιότερα της Χαλκιδικής.
Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 16-18 βαθμούς.
Άνεμοι στο Θερμαϊκό / Σποράδες: ΒΔ άνεμοι στα 3-4 μποφώρ.

Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: Βροχερός και γενικά κλειστός καιρός με διαστήματα καταιγίδων κυρίως στα παράκτια και στο Θρακικό. Κατά τόπους τα φαινόμενα θα είναι έντονα.
Η μέγιστη θερμοκρασία στους 15-17 βαθμούς.
Άνεμοι στο βορειοανατολικό Αιγαίο: Ρεύμα Α διευθύνσεων αρχικά, εν συνεχεία το μεσημέρι από Ν διευθύνσεις στα 3-4 μποφώρ, υποπνέοντες άνεμοι μετά το απόγευμα.

Κεντρική & Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Κεντρική & Ανατολική Πελοπόννησος: Κατά τις νυχτερινές ώρες, νεφώσεις κατά διαστήματα και διάσπαρτες ασθενείς βροχές, με πιθανότητα σύντομων καταιγίδων στο νομό Λακωνίας και στην περιοχή των Κυθήρων. Προς τις πρώτες πρωινές ώρες, τα φαινόμενα θα επεκταθούν, επηρεάζοντας τις άκρα νοτιοανατολικές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας (νότια/νοτιοανατολική Αττική και ενδεχομένως Καρυστία) και μέσα στο πρωί και άλλες περιοχές της ανατολικής Στερεάς (υπόλοιπο Αττικής, κεντρική/νοτια Εύβοια, Βοιωτία). Τα φαινόμενα αναμένονται κατά τόπους έντονα και επίμονα, τείνοντας προς το βράδυ να περιοριστούν στις περιοχές της κεντρικης/ανατολικής/νότιας Εύβοιας. Σε κεντρικότερα/βορειοανατολικότερα τμήματα της Στερεάς καθώς και σε κεντρική/ανατολική/βορειοανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα παραμείνει νεφελώδης στο μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας με σποραδικές βροχές ασθενούς και πρόσκαιρα έως μέτριας έντασης, με μικρή πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδων τις μεσημβρινές/πρώτες απογευματινές ώρες.
Η θερμοκρασία στους 15-17 βαθμούς
Άνεμοι στο Μυρτώο: ΝΝΔ ασθενείς στα βορειότερα, κάπως ενισχυμένοι κατά τις νυχτερινές και πρωινές ώρες στα νοτιότερα και στην περιοχή των Κυθήρων, φτάνοντας και τα 6 μποφώρ τοπικά. Σε εξασθένηση στη συνέχεια.

Κεντρικό & Ανατολικό Αιγαίο: Εκδήλωση καταιγίδων κατά διαστήματα για το μεγαλύτερο διάστημα του 24ώρου. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.
Η θερμοκρασία έως τους 16-18 βαθμούς.
Άνεμοι: ΝΝΑ στα 3-4 μποφώρ έως και τις μεσημβρινές ώρες αισθητοί κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εξασθένηση στη συνέχεια.

Κυκλάδες: Κατά τις νυχτερινές ώρες, διάσπαρτες νεφώσεις αλλά και σταδιακή ανάπτυξη καταιγίδων στα δυτικότερα, φαινόμενα που θα επεκταθούν στη συνέχεια και σε κεντρικότερες, βορειότερες περιοχές μέσα στο πρωί. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά και θα εμφανίσουν επιμονή σε κάποιες περιοχές. Προς το μεσημέρι, βροχές και καταιγίδες και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, αλλά με τον καιρό να γίνεται περισσότερο άστατος, συνεπώς τα φαινόμενα δεν θα έχουν συνεχή χαρακτήρα.
Η θερμοκρασία, έως τους 18-20 βαθμούς στις παράκτιες περιοχές.
Άνεμοι: Ασθενείς από Ν διευθύνσεις, μετά το απόγευμα στροφή σε Δ.

Κρήτη: Λίγες νεφώσεις αρχικά, οι οποίες στη συνέχεια, μετά το μεσημέρι θα παρουσιάσουν αύξηση και αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως όσον αφορά το νομό Χανίων, με σποραδικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδων και σε νότια τμήματα του νομού Ηρακλείου. Άστατος καιρός έως και τις βραδινές ώρες.
Η θερμοκρασία έως τους 22 βαθμούς στα βόρεια τμήματα του νησιού, έως τους 20 στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: Ασθενείς, με κυρίαρχο το Δ ρεύμα στο Λιβυκό, έως και τα 4 μποφώρ στ'ανοιχτά.

Δωδεκάνησα: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα παρουσιάσουν ανάπτυξη και θα προκαλέσουν σποραδικές βροχές ή σύντομες καταιγίδες, με τον καιρό όμως να είναι εν γενει άστατος. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, τα φαινόμενα θα είναι περισσότερα έχοντας μεγαλύτερη διάρκεια. Ο χαρακτήρας των φαινομένων δεν αποκλείεται να είναι έντονος, όπου αυτά εκδηλωθούν ενώ, υπάρχει ενδεχόμενο εκδήλωσης ανεμοστρόβιλων, υδροστρόβιλων.
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19-20 βαθμούς.
Άνεμοι: ΝΝΑ στα 3-4 μποφώρ, πρόσκαιρα κατά τόπους έως και τα 5. Από το βράδυ εξασθένησή τους.


Νίκος Γκίκας,Γεωγράφος

http://umeteo.com

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.