Η παγκόσμια γεωργία, που αποτελεί ταυτόχρονα πηγή αλλά και θύμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα πρέπει να προχωρήσει σε βαθιές αλλαγές προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει την πρόκληση να θρέψει τον κόσμο, εκτιμά σε έκθεσή του ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).



Ο αγροτικός τομέας μαστίζεται ήδη από ξηρασίες και πλημμύρες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όμως παράλληλα παράγει το 21% των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, υπενθυμίζεται στην έκθεση όπου γίνεται έκκληση για «μια βαθιά αλλαγή των επισιτιστικών και αγροτικών συστημάτων παντού στον κόσμο».

Η έκθεση ζητά να γενικευτεί η χρήση των ποικιλιών που χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το άζωτο, αλλά και μια καλύτερη διαχείριση της γονιμότητας των εδαφών.

Παράλληλα, ο FAO εξέφρασε τη λύπη του επειδή οι μικροκαλλιεργητές, που αντιπροσωπεύουν 475 εκατ. νοικοκυριά στις αναπτυσσόμενες χώρες, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στις αγορές, σε πιστώσεις, σε πρακτικές ή μετεωρολογικές πληροφορίες.

Σύμφωνα με εκτίμηση την οποία επικαλείται η έκθεση, οι μικροκαλλιεργητές στη Λατινική Αμερική, την υποσαχάρια Αφρική και τη νότια και νοτιοανατολική Ασία χρειάζονται χρηματοδότηση ύψους 210 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση.

Το ποσό αυτό ωστόσο δεν είναι τόσο υψηλό όσο το κόστος της απραξίας.

Με βάση μελέτη που έγινε στην Ουγκάντα, το κόστος της απραξίας απέναντι στις κλιματικές αλλαγές στον αγροτικό τομέα θα κυμαινόταν από 22 έως 38 δισ. δολάρια μεταξύ 2010-50, ενώ ο προϋπολογισμός της «δράσης» (π.χ. βελτίωση του αρδευτικού συστήματος, των ποικιλιών καλλιεργειών, της ράτσας των ζώων, διευκολύνσεις στην πίστωση κλπ.) εκτιμάται στα 664 εκατ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2025.

Όσον αφορά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, το μεγαλύτερο μέρος της εκπομπής μεθανίου και πρωτοξειδίου του αζώτου συνδέεται με την εκτροφή ζώων, τις ρυζοκαλλιέργειες δια κατακλίσεως και τη χρήση λιπασμάτων και αζωτούχων αποβλήτων. Όλες αυτές οι πηγές θα μπορούσαν να μειωθούν με καλύτερη διαχείριση.

Εκτός από τον αγροτικό τομέα, ο FAO ζητά να γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις «στο σύνολο των συστημάτων διατροφής»: Να καταπολεμηθεί η σπατάλη τροφίμων, να μειωθούν οι εκπομπές αερίων σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής τροφίμων, και να περιοριστεί η κατανάλωση κρέατος.

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.