n


ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΑΣΑ, ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΛΙΒΑΝΟΣ, ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ

Όλες οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες για να προσδιορίσουν το μέλλον της Μεσογείου και να επισημάνουν ποια είναι τα λάθη που κάνει ο άνθρωπος, δημιουργώντας μια κατάσταση που απειλεί τη ζωή σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου

«Η Μεσόγειος είναι μία από τις περιοχές που ομόφωνα θεωρείται πως θα γνωρίσει μεγάλες περιόδους ξηρασίας στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής, για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος. Η περιοχή του Λεβάντε ήδη νιώθει τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου, για το οποίο ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας», ανακοίνωσε το Lamont Doherty Earth Observatory

Μια νέα μελέτη της ΝΑΣΑ επισημαίνει πως η πρόσφατη ξηρασία, η οποία ξεκίνησε το 1998 στην περιοχή του Λεβάντε της Ανατολικής Μεσογείου, που αποτελείται από τις Κύπρο, Ισραήλ, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία και Τουρκία, είναι η χειρότερη που σημειώθηκε τα 900 τελευταία χρόνια. Επιστήμονες αναφέρθηκαν στην ιστορία της μεσογειακής ξηρασίας, μελετώντας τους κορμούς των δέντρων, σε μια προσπάθεια να καταλάβουν καλύτερα το κλίμα της περιοχής, καθώς και για ποιο λόγο εξαφανίζεται το νερό από εκεί. Οι ρόζοι των δέντρων ανάλογα με το μέγεθός τους, λεπτοί ή χοντροί, προσδιορίζουν τα χρόνια που υπήρχε αφθονία νερού.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Επιπροσθέτως, για να εντοπισθούν τα χρόνια της ξηρασίας, η ομάδα των επιστημόνων προσπάθησε να βρει τα αίτια που την προκαλούν. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες για να προσδιορίσουν το μέλλον της Μεσογείου και να επισημάνουν ποια είναι τα λάθη που κάνει ο άνθρωπος, δημιουργώντας μια κατάσταση που απειλεί τη ζωή σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του κόσμου. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου σίγουρα προκαλείται από τους ανθρώπους και, όπως λένε πολλοί επιστήμονες, αυτά που η φύση πρόσφερε πλουσιοπάροχα στον άνθρωπο, δημιουργώντας υπέροχες καταστάσεις στο πέρασμα χιλιάδων χρόνων, αυτός τα καταστρέφει στα τελευταία 150 χρόνια.

Πού αποσκοπεί

Η έρευνα γίνεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος της ΝΑΣΑ, που αποσκοπεί στη βελτίωση των μοντέλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών που ελέγχουν τώρα το κλίμα, ενώ θα το ελέγχουν και στο μέλλον. «Το μέγεθος και η σημασία της κλιματικής αλλαγής εξαιτίας του ανθρώπου απαιτεί να καταλάβουν όλοι πόσο κρίσιμη είναι η αλλαγή αυτή για την επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη που ζούμε», δήλωσε ο Μπεν Κουκ, κορυφαίος συγγραφέας και επιστήμονας για το κλίμα στο Ινστιτούτο Γκόνταρντ της ΝΑΣΑ για τις Διαστημικές Μελέτες και το Παρατηρητήριο Λαμόντ Ντόχερτι στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

«Αν κοιτάξουμε σε πρόσφατα γεγονότα και αρχίσουμε να διαπιστώνουμε ανωμαλίες που βρίσκονται έξω από τις ανθρώπινες δράσεις, τότε μπορούμε να πούμε με αρκετή βεβαιότητα πως το ένα ή το άλλο γεγονός οφείλονται σε μια σειρά από γεγονότα, στα οποία έβαλε το χεράκι του ο άνθρωπος και προκάλεσε αυτή την κλιματική αλλαγή», υπέδειξε.

Η μελέτη των ρόζων των δέντρων

Ο Κουκ και οι συνάδελφοί του μελέτησαν τους ρόζους των δέντρων, σε μια διαδικασία που αποκαλείται Άτλας Ξηρασίας του Παλιού Κόσμου, ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα πόσο συχνά και πόσο σοβαρά συνέβησαν ξηρασίες στη Μεσόγειο. Ρόζοι των δέντρων, νεκρών ή ζωντανών, ερευνήθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή, από τη βόρεια Αφρική, την Ελλάδα, τον Λίβανο, την Ιορδανία, τη Συρία και την Τουρκία. Πήραν επίσης στοιχεία για την κατάσταση δέντρων από την Ισπανία, τη νότια Γαλλία και την Ιταλία. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν χάρτες της ξηρασίας γεωγραφικά και μέσω των αιώνων της τελευταίας χιλιετίας. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έγιναν αποδεκτά και δημοσιεύθηκαν στο «Journal of Geophysical Research-Atmospheres», μια έκδοση της American Geophysical Union.

H ομάδα των επιστημόνων, μελετώντας τους ρόζους των δέντρων στην περίοδο ανάμεσα στα χρόνια 1100 και 2012, βρήκε πως τα στοιχεία αντιστοιχούν με αυτά ιστορικών ντοκουμέντων εκείνης της εποχής. Σύμφωνα με τον Κουκ, το μέγεθος του πόσο υγρές ή ξηρές ήταν οι εποχές είναι αρκετά ευρύ, αλλά η πρόσφατη ξηρασία στην περιοχή του Λεβάντε, από το 1998 ώς το 2012, είναι 50% πιο ξερή από τη μεγαλύτερη ξηρασία στα 500 τελευταία χρόνια και 10-20% πιο ξερή από τη χειρότερη ξηρασία των 900 τελευταίων χρόνων.

Άλλες επισημάνσεις

Έχοντας ελέγξει μια τόσο μεγάλη περιοχή, η επιστημονική ομάδα κατάφερε όχι μόνο να δει διαφοροποιήσεις της κατάστασης στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και γεωγραφικές αλλαγές κατά μήκος της περιοχής. Με άλλα λόγια, όταν η ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει ξηρασία, συμβαίνει το ίδιο και στη δυτική Μεσόγειο; Η απάντηση είναι πως ναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δήλωσε ο Κέβιν Αντσουκαΐτης, συγγραφέας και επιστήμονας για το κλίμα, στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας στη Τουσόν. «Για τη σύγχρονη κοινωνία και σίγουρα για τους αρχαίους πολιτισμούς, σημαίνει ότι αν μια περιοχή υπέφερε από τις συνέπειες της ξηρασίας, αυτές οι συνέπειες επηρέαζαν ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου», είπε.

«Δεν είναι απαραίτητο να βρίσκει κανείς καλύτερες κλιματολογικές συνθήκες σε μία περιοχή από μιαν άλλη, έτσι παρατηρούμε μεγάλης κλίμακας έλλειψη τροφίμων καθώς και πιθανούς πολέμους για τα υδάτινα αποθέματα», πρόσθεσε. Επιπροσθέτως, η ομάδα των επιστημόνων ανακάλυψε πως όταν το βόρειο τμήμα της Μεσογείου -Ελλάδα, Ιταλία και οι ακτές της Γαλλίας και της Ισπανίας- έτειναν να είναι ξηρό, η ανατολική βόρεια Αφρική ήταν υγρή και το αντίθετο. Αυτές οι ανατολικές-δυτικές και βόρειες-νότιες σχέσεις βοήθησαν την ομάδα να καταλάβει πότε οι συνθήκες των ωκεανών και της ατμόσφαιρας οδηγούν σε ξηρές ή υγρές περιόδους.

Η έλλειψη βροχής και οι υψηλότερες θερμοκρασίες οδηγούν σε ξηρασίες. «Η Μεσόγειος είναι μία από τις περιοχές που ομόφωνα θεωρείται πως θα γνωρίσει μεγάλες περιόδους ξηρασίας στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής για την οποία ευθύνεται ο άνθρωπος» ανακοίνωσε το Lamont Doherty Earth Observatory. «Η περιοχή του Λεβάντε ήδη νιώθει τις επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου, για το οποίο ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας», προστίθεται στην ανακοίνωση.

www.sigmalive.com

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.