n

Σχολιασμός

Έφτασε και σε κάποιες περιοχές ξεπέρασε τους 40 βαθμούς η θερμοκρασία, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, την Παρασκευή 15/7. Ειδικότερα, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετ. σταθμών του meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία στην επικράτεια σημειώθηκε στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας , ήτοι 40.8 βαθμοί. Τιμές άνω των 40 βαθμών σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας και γι'αυτήν την εξέλιξη, ρόλο έπαιξε το γεγονός της επικράτησης δυτικών ή νοτιοδυτικών ανέμων σε μέση και κατώτερη τροπόσφαιρα, οι οποίοι παίρνουν την ονομασία "λίβας", σε αρκετές περιοχές. (Δεν είναι σκοπός του παρόντος άρθρου, η ανάλυση για το πώς οι καταβατικοί άνεμοι προκαλούν αυξημένες θερμοκρασίες στις περιοχές που επηρεάζουν). Αρκετά υψηλές θερμοκρασίες και στην Αθήνα, με 37.2 βαθμούς στο Ψυχικό, 36.2 στη Βάρη και στην Κηφισιά, 35.7 βαθμούς στα Πατήσια, 35.5 στους Αμπελόκηπους, 34.2 βαθμούς στην Ηλιούπολη και τους 32.5 βαθμούς στο Π.Φάληρο. Οι θερμοκρασιακές διαφορές εντός του λεκανοπεδίου της Αττικής, οφείλονται στις τοπικές κυκλοφορίες των ανέμων σε σχέση με την ύπαρξη της θάλασσας.

Ταυτόχρονα όμως, δροσερότερες συνθήκες έχουν αρχίσει να επικρατούν στα δυτικά τμήματα της χώρας, οι οποίες θα γίνουν περισσότερο αισθητές το Σάββατο και την Κυριακή λόγω της ύπαρξης κλειστού χαμηλού στην νότιο Ιταλία. Τόσο η κίνηση του συστήματος, όσο και οι επιφανειακοί άνεμοι που διαμορφώνονται, θ'αργήσουν κάπως να φέρουν την πολυπόθητη δροσιά και στ'ανατολικά τμήματα της επικράτειας, συνεπώς το Σάββατο θα είναι μια ακόμη ημέρα σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για περιοχές της ανατολικής Στερεάς. Στον αντίποδα, δροσερότερος καιρός σε δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας, με εκδήλωση καταιγίδων κυρίως όσον αφορά βορειοδυτικές περιοχές και στα βόρεια ορεινά.
Γενικότερα, σε αυτήν την αλλαγή του καιρού θα φανεί αρκετά έντονα η επιρροή της διεύθυνσης των ανέμων σε συνδυασμό με την ορογραφία, του πλούσιου οριζόντιου και κάθετου διαμελισμού της χώρας.

Πηγή εικόνας: https://www.flickr.com/photos/swemannen/

Σαββατοκύριακο 16-17/7/2016

Επικράτεια

Βροχές και καταιγίδες με κύριο χαρακτηριστικό την απότομη επιδείνωση του καιρού, τα κατά τόπους έντονα φαινόμενα, αλλά όμως και τη σχετική μικρή διάρκειά τους. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν θα είναι η Ήπειρος και τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, αλλά και βορειότερες/ορεινότερες περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, το Σάββατο. Παράκτιες περιοχές της Ηπείρου δεν θα εξαιρούνται. Ανάλογα φαινόμενα θα εκδηλωθούν και την Κυριακή, στις ίδιες περίπου περιοχές και επιπροσθέτως και σε ανατολικότερα ορεινά τμήματα στη δυτική Μακεδονία αλλά χωρίς μεγάλες εντάσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ο καιρός θα είναι καλός.

Η θερμοκρασία σε αυξημένες τιμές το Σάββατο, στην ανατολική Στερεά και σε εσωτερικές περιοχές της Θεσσαλίας, όπου στα ηπειρωτικά αναμένονται έως και 33-35 βαθμοί. Στους 32-34 βαθμούς η μέγιστη θερμοκρασία σε εσωτερικές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Στα βόρεια πεδινά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 28-31 βαθμούς ενώ στα αντίστοιχα δυτικά, τους 26-29 βαθμούς, ενώ στα Επτάνησα δεν αναμένονται θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 27 βαθμών. Δροσερότερες συνθήκες και στο Αιγαίο, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνάει τους 26-29 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές πλην της Εύβοιας, όπου θα είναι κάπως υψηλότερες.
Την Κυριακή, η θερμοκρασιακή κατανομή στη χώρα θα είναι παρόμοια, με τη διαφορά οτι αναμένονται κάπως υψηλότερες τιμές στα δυτικά (κατά 1 βαθμό) και κατά 1-2 βαθμούς χαμηλότερες στ'ανατολικά.

Οι άνεμοι έχουν ήδη στραφεί σε δυτικούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας (εξαιρουμένων των βόρειων και βορειοανατολικών τμημάτων), παρουσιάζοντας αυξημένες εντάσεις, κατά τόπους έως και τα 7 μποφώρ τις πρώτες νυχτερινές και πρωινές ώρες του Σαββάτου σε Κορινθιακό και νότια τμήματα της Πελοποννήσου / περιοχή Κυθήρων αλλά και στα νοτιοανατολικά της Θεσσαλίας και στις Σποράδες. Σταδιακά Δ άνεμοι και στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, όπου στο Λιβυκό θα φτάσουν και τα 7 μποφώρ, εξασθενώντας μετά το μεσημέρι του Σαββάτου. Από τις πρώτες βραδυνές ώρες του Σαββάτου, αναμένεται στροφή των ανέμων σε ΒΔ στο Ιόνιο, αρκετά ισχυρούς, έως και τα 6 μποφώρ και θα γίνουν αισθητοί και σε ηπειρωτικές περιοχές. Κατά το δεύτερο μισό της Κυριακής, το ρεύμα θα ενισχυθεί έως και τα 7 μποφώρ και στον Κορινθιακό, στην περιοχή των Κυθήρων, σε δυτικό Κρητικό καθώς και σε δυτικό Λιβυκό.

Αττική, Ανατολική και Νότια Εύβοια

Σταδιακή κάμψη της θερμοκρασίας από το Σάββατο 16/7, περισσότερο αισθητή την Κυριακή 17/7. Η διακύμανση στο κέντρο της Αθήνας (σταθμός αναφοράς: Αμπελόκηποι) θα είναι από 27 έως 34 βαθμούς το Σάββατο και από 25 έως 32 βαθμούς την Κυριακή. Στην Κάρυστο, ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 27 έως 31 βαθμούς το Σάββατο και από 24 έως 29 βαθμούς την Κυριακή.

Το δυτικό ρεύμα θα είναι αρκετά αισθητό σε τμήματα της δυτικής Αττικής κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ειδικότερα οι μεγαλύτερες εντάσεις αναμένονται κατά τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου όπου θα φτάσει και τα 6 μποφώρ και εκ νέου από το πρωί της Κυριακής και καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, όπου θα φτάσει και τα 7 μποφώρ. Κατά τη διάρκεια της Κυριακής, αισθητοί Δ/ΝΔ άνεμοι θα πνέουν σε αρκετές περιοχές της νότιας Εύβοιας και της νότιας Αττικής επίσης κατά τόπους έως και τα 6 μποφώρ.

Κατά τα άλλα, ο καιρός θα είναι αίθριος χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα.

Επόμενες ημέρες

Σχετικά με τους ανέμους, από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 18/7, αναμένεται επικράτηση ΒΔ ρεύματος στο Αιγαίο, με τις μέγιστες εντάσεις να σημειώνονται στο Θερμαϊκό (7 και πρόσκαιρα 8 μποφώρ), ενώ το ρεύμα διατηρείται και στις υπόλοιπες περιοχές. Μπορεί στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή οι άνεμοι να εξασθενήσουν στη συνέχεια, ωστόσο σε Ιόνιο και ανατολικό/νοτιοανατολικό Αιγαίο, η ημέρα θα είναι αρκετά ανεμώδης. Κατά τα άλλα, ο καιρός στη χώρα θα είναι αρκετά δροσερός χωρίς ιδιαίτερα φαινόμενα στη χώρα με εξαίρεση τη Ροδόποη όπου θα σημειωθούν απογευματινές τοπικές καταιγίδες. Ανάλογες θερμοκρασίες στη χώρα, όπου ο υδράργυρος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 34-35 βαθμούς τοπικά στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά.

Την Τρίτη 19/7, το μελτέμι θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο, ρίχνοντας τη θερμοκρασία κατά 1-2 βαθμούς στ'ανατολικά ηπειρωτικά, με ταυτόχρονη αύξησή της στα δυτικά όπου αναμένονται τιμές στους 32-34 βαθμούς, τοπικά ίσως και λίγο περισσότερο.

Με ενισχυμένο μελτέμι θα οδεύσουμε προς το τέλος της εβδομάδας και κανονικές θερμοκρασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ωστόσο προς το τέλος αυτής και ειδικότερα το Σαββατοκύριακο 23-24/7, αναμένεται νέα θερμή μεταφορά προς την περιοχή μας. Οι πρώτες ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα οτι ενδεχομένως να είναι ανάλογα ισχυρή με αυτήν που σταδιακά λαμβάνει τέλος.

Πηγές:
http://www.meteo.gr
http://www.weatheronline.co.uk
http://www.metar.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.