n


Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιάννη Μπαλάφα, και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, θα βρίσκεται τη Δευτέρα το πρωί στην Τρίπολη, προκειμένου αρχικά να συναντηθούν στα γραφεία της Περιφέρειας με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, και τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Βαγγέλη Γιαννακούρα, όπου θα ενημερωθούν για το μέγεθος και την έκταση των καταστροφών που σημειώθηκαν από την κακοκαιρία, που έπληξε την Μεγαλόπολη, την Τρίπολη και χωριά της Βόρειας Κυνουρίας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Πελοποννήσου κ. Ηλίας Αγγελόπουλος, «η κακοκαιρία έπληξε πολλές περιοχές της Μεγαλόπολης και της Τρίπολης. Πολλές καλλιέργειες καταστράφηκαν κυρίως στην περιοχή της Τρίπολης. Η νεροποντή έπληξε κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια και κηπευτικά. Η ηρτημένη παραγωγή αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Αν υπάρχουν ζημιές σε φυτικό κεφάλαιο και σε πάγιες εγκαταστάσεις θα αποζημιωθούν από προγράμματα ΠΣΕΑ. Σε λίγο θα συμμετέχουμε σε συνάντηση με τον υπουργό κ. Μπαλάφα και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ, για να συζητήσουμε την έκταση των ζημιών».

Επίσης ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (26/6/2016), στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπό τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη με φορείς και υπηρεσίες  με θέμα  τις καταστροφές που προξενήθηκαν από την πρόσφατη νεροποντή. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε στην ολική καταστροφή που συντελέσθηκε σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές του Δήμου Τρίπολης, του Δήμου Μεγαλόπολης, καθώς και σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, από την πρόσφατη νεροποντή. Ήταν ένα πρωτοφανές γεγονός τόσο για τα ιστορικά δεδομένα όσο και για την χρονική περίοδο που συντελέσθηκε.

Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έδωσαν ολονύχτια μάχη με τα φυσικά φαινόμενα προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους από την ισχυρή θεομηνία που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τεράστιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και να καταστραφούν υποδομές. Έγινε εξαιρετική προσπάθεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και από την Ελληνική Αστυνομία ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα.

Ο κ. Τατούλης ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες να συνεργαστούν άμεσα προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι αγρότες οι οποίο έχασαν ολοκληρωτικά το εισόδημα όχι μόνο της φετινής χρονιάς αλλά και των επόμενων χρόνων.

Ο κ. Τατούλης είχε άμεση επικοινωνία  με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Μεγαλόπολης, ο Δήμος Τρίπολης και οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας που επλήγησαν.

Ο κ. Τατούλης θα ενημερώσει τους αρμόδιους υπουργούς για την έκταση της καταστροφής και θα ζητήσει από την Κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες πολίτες και αγρότες από την ολοκληρωτική καταστροφή που υπέστησαν.

Ηλεία
Εικόνες του 2011 θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί από χθες το απόγευμα στον κάμπο της Ηλείας. Ραγδαίες βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή της Βουπρασίας έφεραν σημαντικές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες. Τα βασικά προϊόντα της περιοχής φαίνεται πως χάθηκαν κάτω από το νερό και οι αγρότες δεν μπορούν να πιστέψουν το νέο χτύπημα του καιρού που ήλθε μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και μάλιστα τρεις ημέρες μετά από ένα πολυήμερο κύμα καύσωνα.
Οι βροχές στον κάμπο της Ηλείας ξεκίνησαν με ένταση από τις δύο το μεσημέρι του Σαββάτου. Έως το βράδυ το σύνολο των καλλιεργειών βρισκόταν κάτω από το νερό.
Οι αγρότες κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή για το πρώιμο, μεσοπρώιμο και όψιμο καρπούζι, το πεπόνι, τη βιομηχανική τομάτα, αλλά επίσης για τα κηπευτικά και πολλές άλλες καλλιέργειες της εποχής.

www.agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.