n

Λίγα λόγια για την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Η θερμική και θαλάσσια αστάθεια σε πολλές περιοχές της επικράτειας και οι ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο, τα κύρια χαρακτηριστικό της ημέρας. Όσον αφορά τους βοριάδες, σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 70km/h [1]. Οι βροχοπτώσεις/καταιγίδες, εκδηλώθηκαν σε δύο φάσεις: Τις νυχτερινές ώρες θαλάσσια αστάθεια, οργανώθηκε στην περιοχή του βορείου Αιγαίου. Τα φαινόμενα προέκυψαν σαν συνέχεια των μεσημεριανών/απογευματινών καταιγίδων της ηπειρωτικής χώρας. Κινούμενα προς την ανατολική Θεσσαλία έδωσαν μεγάλα ποσά βροχής στην περιοχή του Πηλίου - ενδεικτικά έως και τα 83.6mm το ύψος βροχής στη Ζαγορά σε μόλις λίγες ώρες [2]. Μικρότερα ποσά βροχής στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας το μεσημέρι, με τα πλέον αξιόλογα να εκδηλώνονται στην περιοχή της Μεσσηνίας (περιπου 25mm στην Καλαμάτα) αλλά και στη Θεσσαλονίκη με ανάλογο ύψος βροχής. [3] Κύριο χαρακτηριστικό των βροχοπτώσεων, η μεγάλη ραγδαιότητα, που οδήγησε σε πλημμυρικά επεισόδια.[4]

Πηγή φωτογραφίας: http://www.radio1d.gr/


Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Μεσημεριανές/απογευματινές καταιγίδες έως μέτριας έντασης σε πολλές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού καθώς και στα ορεινά. Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα και οι βοριάδες εξασθενούν λίγο, επιμένοντας στις ανατολικότερες περιοχές του Αιγαίου.


  • Επικράτεια: Σε κεντρική και δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο, στα ορεινά της Θεσσαλίας, στην κεντρική και δυτική Στερεά καθώς και σε ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου, αναμένονται αναπτύξεις νεφών οι οποίες θα προκαλέσουν όμβρους και στη συνέχεια καταιγίδες έως μέτριας έντασης και πολύ τοπικά, πρόσκαιρα ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αναμένεται αρκετή ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες στις υπόλοιπες περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας.
    Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 24-26 βαθμούς στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές καθώς και σε Δωδεκάνησα, νοτια Κρήτη και Επτάνησα και τους 20-23 βαθμούς στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.
    Οι βόρειοι άνεμοι θα επιμείνουν στον ανατολικό άξονα του Αιγαίου, φτάνοντας και τα 5 και κατά τόπους 6 μποφώρ σε βορειοανατολικό/ανατολικό και κεντρικό Αιγαίο, στις κεντρικές και ανατολικές Κυκλάδες, στο Καρπάθιο, στο ανατολικό Κρητικό και στα Δωδεκάνησα από ΒΒΑ διευθύνσεις στα βορειότερα και Β/ΒΔ διευθύνσεις σε νοτιότερες περιοχές. Στις υπόλοιπες (δυτικότερες) περιοχές του Αιγαίου, το ρεύμα θα είναι περισσότερο εξασθενημένο στρεφόμενο από ΝΑ διεύθυνση όσον αφορά το Θερμαϊκό. Από διάφορες διευθύνσεις οι άνεμοι και στο Ιόνιο.
  • Αττική, Ανατολική και Νότια Εύβοια: Αρκετή ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές με λίγες, πρόσκαιρα αυξημένες νεφώσεις στα κεντρικά και δυτικότερα τμήματα του νομού Αττικής τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
    Η θερμοκρασία από 19 έως 26 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας και από 21 έως 24 βαθμούς στην Κάρυστο.
    Οι άνεμοι από Β/ΒΑ διευθύνσεις, θα φτάσουν και τα 6 και κατά τόπους 7 μποφώρ στην Καρυστία και τα 4-5 και τοπικά 6 μποφώρ στις υπόλοιπες περιοχές της Εύβοιας, στον κόλπο των Πεταλιών και στην ανατολική/βορειοανατολική Αττική και τα 3-4 μποφώρ στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Μετά το μεσημέρι γενική εξασθένηση των ανέμων.
Επόμενες ημέρες

Η αστάθεια διατηρείται έως και την Παρασκευή 10/6, με τον καιρό να βελτιώνεται το Σαββατοκύριακο 11-12/6, για επιστρέψουν οι καταιγίδες στη συνέχεια έως και την Τετάρτη 15/6.

Αναλυτικότερα:
Ανάλογος με την Πέμπτη ο καιρός και την Παρασκευή 10 Ιουνίου, με τη διαφορά ότι όσον αφορά την Πελοπόννησο, τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι εντονότερα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι εξασθενούν και στο ανατολικό/νοτιοανατολικό Αιγαίο και η θερμοκρασία ανεβαίνει κατά 1-2 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές. 
Βελτιωμένος ο καιρός το Σαββατοκύριακο 11-12 Ιουνίου, με τη θερμοκρασία να προσεγγίζει τους 30 και 32-33 βαθμούς αντίστοιχα στις ηπειρωτικές περιοχές. Οι άνεμοι θα στραφούν σε Δ/ΝΔ την Κυριακή, με τάση ενίσχυσης στο Ιόνιο και σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές της κεντρικής/ανατολικής χώρας.
Επιδείνωση του καιρού από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας 13 Ιουνίου, με βροχές και καταιγίδες πρώτα σε βόρειο Ιόνιο και στη συνέχεια και σε πολλές δυτικές, κεντρικές και βόρειες/βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν και την Τρίτη 14 Ιουνίου επηρεάζοντας ενδεχομένως και κάποιες νοτιότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας αλλά και τμήματα του Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση το διήμερο αυτό, κυρίως δε την Τρίτη, με την στροφή των ανέμων σε βοριάδες.

Προοπτική του καιρού

Θερμό κύμα ξεκινάει από την Πέμπτη 16/6, το οποίο θα κορυφωθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Από τη Δευτέρα 20/6 όμως, θ'αρχίσει να υποχωρεί πρώτα από τα δυτικά, με τη θερμοκρασία να σημειώνει σταδιακή πτώση τα επόμενα 24ωρα και στην υπόλοιπη χώρα. Η πτώση θα συνοδευτεί από φαινόμενα καταιγίδων στα δυτικά και τα βόρεια. Παρ'όλη την πτώση της θερμοκρασίας, ο καιρός δεν θα είναι τόσο δροσερός όσο είναι αυτό το διάστημα που διανύουμε.

Αναλυτικότερα:
Στο προηγούμενο δελτίο ενημέρωσης γράφτηκε πως κύμα ζέστης θα μας επισκεφθεί μετά την Τρίτη 14 Ιουνίου. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, τα φαινόμενα αστάθειας θα διατηρηθούν στη χώρα και την Τετάρτη 15 Ιουνίου με σχετική άνοδο της θερμοκρασίας, αλλά από την Πέμπτη 16 Ιουνίου, ο καιρός θα βελτιωθεί παντού με περεταίρω αρκετά αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας. Η άνοδος θα συνεχιστεί και την Παρασκευή 17 Ιουνίου, προσεγγίζοντας ή ξεπερνώντας τα επίπεδα των 37 βαθμών σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές έχοντας σαν αποτέλεσμα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να περάσει με αρκετά αυξημένες θερμοκρασίας και συνθήκες καύσωνα σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές. Θα πρέπει να τονιστεί πως κατά πάσα πιθανότητα, οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνοδευτούν και από ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο (πρώιμη εμφάνιση μελτεμιού), συνθήκες που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την εκδήλωση πυρκαγιών. Πάντως, από τη Δευτέρα 20/6, οι δροσερότερες αέριες μάζες θα μας επισκεφθούν από τα δυτικά με τους ανέμους να εξασθενούν. Ο καύσωνας μπορεί τυπικά να υποχωρήσει μεν, ωστόσο η θερμοκρασία δεν θα πέσει στα επίπεδα της εβδομάδας που θα έχει προηγηθεί. Η μικροδιαταραχή που θα συνοδεύει τις κάπως δροσερότερες αέριες μάζες θα προκαλέσει καταιγίδες κυρίως σε βορειότερα τμήματα της επικράτειας.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα το σενάριο κάποιου παρατεταμένου θερμού κύματος συγκεντρώνει πλέον τις λιγότερες πιθανότητες. Αυτό δεν παύει να σημαίνει πως η ευχάριστη εκδοχή του καλοκαιριού όσον αφορά τις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στην Αθήνα, τελειώνει κάπου εδώ. Είτε παρουσία καύσωνα, είτε τυπικά χωρίς, οι θερμοκρασίες είναι ούτως ή άλλως αυξημένες και οι ευχάριστες ημέρες σπανίζουν. 
Φαίνεται πως, αυτό το θερμό κύμα που θα μας επισκεφθεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα είναι η αρχή ενός ακόμη μεγάλου καλοκαιριού. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε πως τέτοια κύματα δεν θα υπάρξουν άλλα και εκτός απ'το πρώτο θα είναι και το τελευταίο.

Παραπομπές:
[2]: Μετεωρολογικός σταθμός Ζαγοράς: http://penteli.meteo.gr/stations/zagora/
[3]: Μετεωρολογικός σταθμός Καλαμάτας: http://kalamata.meteoclub.gr
[4]: Μετεωρολογικπος σταθμός Θεσσαλονίκης: http://www.meteothes.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.