n

Σχολιασμός

Το θερμό διάστημα, θα λάβει τέλος με έναν αρκετά σπάνιο για την εποχή τρόπο: Κλειστό χαμηλό ανώτερης τροπόσφαιρας θα κινηθεί από τις βόρειες ακτές της Αφρικής - ακτές Λιβύης, προς τη χώρα μας από αύριο Σάββατο 25/6. Λόγω των ιδιαίτερων θερμοδυναμικών χαρακτηριστικών αυτής της περιόδου, δεν θα δημιουργηθεί κλειστό επιφανειακό χαμηλό στην περιοχή μας, όμως το χαμηλό αυτό, θα μπορούσε να πει κανείς οτι παρουσιάζει κάποια πρώτα στοιχεία οργάνωσης τροπικής καταιγίδας, χωρίς βέβαια αυτό να αποτελεί χαρακτηρισμό για την κακοκαιρία που θα μας επηρεάσει.

Το σύστημα θα κινηθεί προς τα βορειοανατολικά, διασχίζοντας διαγώνια τη χώρα μας, χάνοντας σταδιακά την ισχύ του από το δεύτερο μισό της Κυριακής.Σάββατο 25 Ιουνίου 2016


  • Επικράτεια

Από τις πρώτες ώρες του 24ώρου καταιγίδες αναμένονται βαθιά μέσα στο νότιο Ιόνιο, οι οποίες θα κινηθούν αργά προς τ'ανατολικά/βορειοανατολικά. Οι νεφώσεις θ'αυξηθούν σταδιακά στην Πελοπόννησο αλλά και στα νοτιότερα των Επτανήσων και μετά το μεσημέρι και σε δυτική και κεντρική Στερεά Ελλάδα. Μέσα στο πρωί, βροχές θα εκδηλωθούν σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, οι οποίες κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα ενταθούν σημαντικά και αναμένονται ισχυρότατες καταιγίδες αρχικά στα νότια / νοτιοδυτικά και στη συνέχεια και σε βορειότερες περιοχές. Νεφώσεις αναμένονται και στ'ανατολικά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας κυρίως μετά το μεσημέρι, οι οποίες θα πυκνώσουν και από τις πρώτες βραδυνές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, κεντρική και βόρεια Εύβοια, ενώ νοτιοανατολικότερα (Αττική, νότια Εύβοια) αναμένονται λίγα σποραδικά φαινόμενα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός οτι παράλληλα με την εκδήλωση καταιγίδων, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκδήλωσης ανεμοστρόβιλων σε ανατολική Πελοπόννησο, ανατολική Στερεά και Εύβοια (κυρίως στα βορειότερα τμήματά της).

Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται καλύτερες συνθήκες με λίγες κατά διαστήματα νεφώσεις σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία και κεντρικό/ανατολικό Αιγαίο ενώ κάποιες νεφώσεις κατά διαστήματα θα υπάρχουν και στη δυτική Κρήτη, όπου στο πρώτο μισό της ημέρας θα σημειωθούν τοπικές ασθενείς βροχές.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλες τις περιοχές και φυσικά σε όσες επηρεάζονται ακόμη από το θερμό κύμα των προηγούμενων ημερών. Ωστόσο η κατανομή της θερμοκρασίας δεν θα είναι συνηθισμένη γι'αυτήν την περίοδο που διανύουμε και έτσι οι υψηλότερες θερμοκρασίες δεν θα σημειωθούν στα νοτιότερα διαμερίσματα της χώρας αλλά στα βορειότερα. Λόγω της εκτεταμένης νεφοκάλυψης, οι δροσερότερες περιοχές της χώρας θα βρίσκονται στην Πελοπόννησο, όπου τα θερμόμετρα δεν θα δείξουν πάνω από 24-26 βαθμούς. Σε Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία και στα περισσότερα νησιωτικά, αναμένονται θερμοκρασίες έως και τους 30 βαθμούς ενώ στη βόρεια χώρα θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που θα φτάσουν και τους 34 βαθμούς. Ανάλογες θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και στο ανατολικό Αιγαίο.

Το βορειοανατολικό ρεύμα (μελτέμι) θα επιμείνει σε κεντρικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο και στο πρώτο μισό της ημέρας θα φτάσει τα 6-7 και κατά τόπους 8 μποφώρ. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα εξασθενήσει λίγο και δεν θα ξεπερνάει τα 5-6 μποφώρ. Β διευθύνσεων άνεμοι και στις Κυκλάδες, αλλά ασθενέστεροι στα 4-5 μποφώρ και κατά τόπους έως τα 6 στα βόρεια. Αισθητό θα είναι το ρεύμα και σε πολλά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλία και στην Στερεά Ελλάδα, με κατά τόπους 5-6 μποφώρ εντάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το απόγευμα και μετά, Δ/ΝΔ άνεμοι σε νότια Πελοπόννησο, περιοχή των Κυθήρων και θαλάσσια τμήματα της Κρήτης με εντάσεις στα 4-5 και κατά τόπους 6 μποφώρ.
Ασθενέστερο και αρκετά μεταβλητό το ρεύμα στο Ιόνιο, θα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κίνηση των καταιγίδων.


  • Αττική, Ανατολική και Νότια Εύβοια

Ο καιρός θα είναι αίθριος ή σχεδόν αίθριος αρχικά έως και αργά το πρωί αλλά στη συνέχεια οι λίγες νεφώσεις που θα υπάρχουν θα πυκνώσουν κυρίως όσον αφορά τα μέσα ατμοσφαιρικά στρώματα και θ'αρχίσουν ν'αναπτύσσονται. Σταδιακά η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη και από το απόγευμα, οι αναπτύξεις των νεφώσεων καθώς και άλλα είδη νεφών θα κυριαρχήσουν. Στις περισσότερες περιοχές δεν αναμένονται παρά πρόσκαιρες βροχές από το απόγευμα και μετά, αλλά στα άκρα δυτικά του νομού Αττικής, θα εκδηλωθούν σημαντικά φαινόμενα από τις απογευματινές ώρες καθώς η περιοχή θα επηρεαστεί από τις καταιγίδες της Πελοποννήσου.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση στην περιοχή, θα κυμανθεί στο κέντρο της Αθήνας από 27 έως 32 βαθμούς (πυκνοκατοικημένες περιοχές - σταθμός αναφοράς Αμπελόκηποι), με 2-4 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία στις ελάχιστες όσον αφορά τις υπόλοιπες. Η διακύμανση στην Κάρυστο θα είναι από 24 έως 30 βαθμούς.

Το μελτέμι θα συνεχίσει να πνέει αισθητό όσον αφορά το πρώτο μισό της ημέρας, φτάνοντας τα 6 μποφώρ σε αρκετές περιοχές από Β ή ΒΒΔ διευθύνσεις, αλλά κατά το δεύτερο μισό της ημέρας θα παρουσιάσει εξασθένηση και μόνο στη νότια Εύβοια θα είναι αντιληπτό πνέοντας σε εντάσεις στα 3-4 μποφώρ.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

  • Επικράτεια

Ισχυρές καταιγίδες θα πλήξουν κατά τη διάρκεια της νύχτας τμήματα της κεντρικής αλλά και τη βόρεια Εύβοια, τη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία καθώς και την Αργολίδα και την Κορινθία, με τον καιρό να παρουσιάζει καποια βελτίωση μέσα στο πρωί καθώς θ'αποκτήσει άστατο χαρακτήρα. Κατά τα άλλα, βροχές θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και σταδιακά μέχρι το πρωί, στα περισσότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Θεσσαλίας. Εκτος αυτών των περιοχών, γραμμή καταιγίδων φαίνεται να αναπτύσσεται τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο/βορειοανατολικό Αιγαίο, επηρεάζοντας και τμήματα της Χαλκιδικής, ενδεχομένως και παράκτια της ανατολικής Μακεδονίας / Θράκης. Μέσα στην ημέρα, αναπτύξεις νεφών θα πρέπει ν'αναμένονται σε πολλά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και θα οργανωθούν καταιγίδες, έως μέτριας έντασης και κατά τόπους ισχυρές.
Η αλλαγή του καιρού θα γίνει αντιληπτή και στο νότιο Αιγαίο καθώς μέσα στη νύχτα και το πρωί διάσπαρτες νεφώσεις θα εμφανιστούν δίνοντας τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες σποραδικούς όμβρους στις Κυκλάδες, σε περιοχές της Κρήτης αλλά και του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου αργότερα.

Η θερμοκρασία σε πτώση σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας με τις μέγιστες να φτάνουν σε γενικές γραμμές τους 27-30 βαθμούς.

Οι άνεμοι από Β διευθύνσεις σε κεντρικό/βόρειο/βορειοανατολικό Αιγαίο με εντάσεις που θα φτάνουν κατά διαστήματα και τα 6 μποφώρ στο πρώτο μισό της ημέρας, εμφανίζοντας εξασθένηση στη συνέχεια. Νοτιότερα στο Αιγαίο, το ρεύμα αναμένεται αρκετά πιο ασθενές με κυριαρχία των Δ ή ΝΔ ανέμων, οι οποίο στο πρώτο μισό της ημέρας θα φτάσουν κατά τόπους σε δυτικό Κρητικό και Κύθηρα τα 6 μποφώρ.
Ασθενέστερο το ρεύμα στο Ιόνιο.

Επόμενες ημέρες

Ηρεμεί ο καιρός από τη Δευτέρα 27/6, με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο σε κανονικές ή κάπως υψηλότερες του κανονικού τιμές. Φαινόμενα θερμικής αστάθειας θα απασχολήσουν κυρίως βορειότερα και ορεινά τμήματα της χώρας.

Ανάλογες συνθήκες και την Τρίτη 28/6, αλλά για τη συνέχεια φαίνεται πως θα επικρατήσουν αυξημένες θερμοκρασίες σε όλη την επικράτεια, χωρίς όμως να φτάσουμε σε επίπεδα καύσωνα.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να μετριάζονται από την Κυριακή 3/7, καθώς είναι πιθανό να γενικευτούν τα φαινόμενα αστάθειας σε κεντρική και βόρεια χώρα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.