n

Σχολιασμός

Η σημερινή ημέρα, Τρίτη 14/6, θα είναι ίσως η τελευταία ημέρα με σχετικά δροσερές συνθήκες στη χώρα μας. Από αύριο, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο (επιστρέφοντας σε κανονικές τιμές), ενώ η Πέμπτη 16/6, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη ημέρα έναρξης της θερμής εισβολής που θα ταλαιπωρήσει τη χώρα μας για αρκετές ημέρες ακόμη. Ήδη από τις 7/6, είχε αναφερθεί από αυτήν εδώ τη στήλη η μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης θερμής εισβολής: [..] αυτές είναι οι τελευταίες δροσερές ημέρες αυτής της περιόδου που όσον αφορά το σύνολο της χώρας, θα κρατήσει έως και την Τρίτη 14/6. Σύμφωνα με τα τωρινά προγνωστικά δεδομένα θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο οτι θα μας επισκεφθεί ένα κύμα ζέστης στη συνέχεια, ενώ με πιθανότητες που προσεγγίζουν το 70%, αυτό θα αποτελέσει και το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα (*). Σύμφωνα με μια δέσμη προγνωστικών σεναρίων, αυτό το κύμα καύσωνα ενδεχομένως να είναι έντονο (πιθανότητα στο 30%). Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να επισημάνουμε επίσης πως, από τις 14/6 και μετά, εισερχόμαστε σε μια παρατεταμένα θερμή περίοδο, εάν λάβουμε υπόψιν οτι, για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας (τουλάχιστον έως 22/6) όλα τα σενάρια δίνουν θερμοκρασίες υψηλότερες του κανονικού ακόμη κι αν το αρχικό κύμα ζέστης υποχωρήσει.
Στο επόμενο δελτίο, στις 9/6, αναφέρθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την εξέλιξη του θερμού κύματος.

Σχετικά με τον καιρό αυτών των ημέρων, οι θερμοκρασίες που επικρατούν είναι κατά 2-4 βαθμούς χαμηλότερες του φυσιολογικού. Πρόκειται για ένα δροσερό διάστημα που ακολούθησε ένα σχετικά θερμό κατά το πρώτο πενθήμερο του μήνα. Η διακύμανση αυτή είναι φυσιολογική, στο πλαίσιο της εποχής και κυμαίνεται γύρω από τον μέσο όρο. Αντιστοίχως το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί και για τις βροχές: Κάποιες περιοχές, μεμονωμένα δέχτηκαν αρκετές ποσότητες υετού, ωστόσο η εμφάνιση τέτοιων φαινομένων είναι φυσιολογική για τον Ιούνιο που εξάλλου αποτελεί τον πλέον βροχερό μήνα του καλοκαιριού. Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί όμως το ίδιο για το επερχόμενο θερμό κύμα, το οποίο στις προγνώσεις των τελευταίων 24ώρων διαφαίνεται πως θ'αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα των τελευταίων 30 ετών. Σύμφωνα με την ανάλυση των έως τώρα προγνωστικών δεδομένων, οι θερμοκρασίες θα είναι μεν ιδιαίτερα υψηλές, ωστόσο δεν θα εμφανιστούν ακραίες τιμές και δεν θα καταρριφθούν ρεκόρ.Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

  • Επικράτεια

Βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο, φτάνοντας και τους 29-31 βαθμούς σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο ενώ τους 27-29 θα φτάσει στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές. Το Δ/ΝΔ ρεύμα θα συνεχίσει να πνέει αισθητό καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και εν γένει σε όλες τις περιοχές ανατολικότερα της Πίνδου φτάνοντας τα 3-4 και κατά τόπους 5 μποφώρ σε δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα έως τα 6 μποφώρ στον Κορινθιακό. Εκτός από τις ηπειρωτικές περιοχές, οι άνεμοι θα ενισχυθούν και στις θάλασσες κυρίως κατά το δεύτερο μισό της ημέρας από Ν διευθύνσεις στα 3-4 μποφώρ σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, ΝΔ ανάλογης έντασης στις Κυκλάδες και από Δ διευθύνσεις στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κρήτη στα 4-5 μποφώρ.

  • Αττική, Ανατολική και Νότια Εύβοια
Αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία από 24 έως 31 βαθμούς και οι άνεμοι Δ/ΝΔ στα 3-4 μποφώρ στις περισσότερες περιοχές, με εντονότερο το ρεύμα στη δυτική Αττική, στα νότια προάστια και σε περιοχές του κέντρου της πόλης καθώς και σε τμήματα της νοτίου Ευβοίας όπου θα φτάσει και τα 5 μποφώρ.

Επόμενες ημέρες

Η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας, το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Πέμπτη 16/6, η οποία θα φτάσει τους 34-36 βαθμούς στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Οι άνεμοι εξασθενούν.
Περεταίρω άνοδος της θερμοκρασίας την Παρασκευή 17/6 στους 38-39 και κατά τόπους 40 βαθμούς σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο, με χαμηλότερες τιμές στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές. Τα νησιωτικά, ως συνήθως θα εμφανίσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες παρόλα αυτά στο ανατολικό Αιγαίο, ως είθισται, αναμένεται αρκετά θερμότερος καιρός, με τιμές έως και τους 34-36 βαθμούς.
Το Σαββατοκύριακο 18-19/6, κορυφώνεται το θερμό κύμα με άνοδο της θερμοκρασίας στους 41-42 και κατά τόπους 43 σε κεντρικές και νότιες/ανατολικές ηπειρωτικές περιοχές. Η κατανομή των μέγιστων θερμοκρασιών θα είναι περίπου η ίδια, με τα δυτικά και κυρίως τα βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας να έχουν κάπως χαμηλότερες θερμοκρασίες, αν και με κάπως αυξημένους τους δείκτες υγρασίας. Αυτό θα ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό στα νησιωτικά της χώρας, αν και στο ανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα είναι αρκετά αυξημένες, αντίστοιχες με αυτές των δυτικών τμημάτων. Οι δροσερότερες περιοχές θα είναι τ'ανατολικά τμήματα της Εύβοιας, οι Κυκλάδες και η βορεια/βορειοανατολική Κρήτη, καθώς το μελτέμι που θα πνέει θα μετριάσει αρκετά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Ανάλογες θερμοκρασίες και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 20/6 με το μελτέμι να δροσίζει το κεντρικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες.

Προοπτική του καιρού

Δυστυχώς, η ζέστη δεν θα υποχωρήσει τόσο εύκολα, τουλάχιστον όσον αφορά τα ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά. Έτσι, τόσο η Τρίτη 21/6 όσο και η Τετάρτη 22/6 θα είναι επίσης πολύ θερμές ημέρες, με τις θερμοκρασίες να προσεγγίζουν και ενδεχομένως να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς σε αυτές τις περιοχές. Μάλιστα, καθώς το μελτέμι θα εξασθενήσει και οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς, παράκτιες στο Αιγαίο περιοχές, οι οποίες θα έχουν καταφέρει να διατηρηθούν δροσερότερες τις προηγούμενες ημέρες, θα εμφανίσουν επίσης ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Πάντως, οι πρώτες ανάσες δροσιάς θα γίνουν αισθητές στα δυτικά και κυρίως στα βορειοδυτικά από την Τρίτη 21/6 και κυρίως την Τετάρτη 22/6.

Ενδείξεις για εμφάνιση καταιγίδων υπάρχουν τόσο για την Τετάρτη 22/6, όσο κυρίως για την Πέμπτη 23/6 σε βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν κι άλλο σε αυτές τις περιοχές, ωστόσο στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά, θα συνεχίσουν να διατηρούνται σε υψηλές τιμές, οι οποίες τελικά φαίνεται να υποχωρούν από την Παρασκευή 24/6.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.