n


Καλησπέρα σε όλους,

Ακολουθεί η πρόγνωση καιρού, χωρίς άλλα σχόλια:

ΜΕΡΟΣ Ι - ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται στη νότια Αδριατική και θα κινηθεί αργά προς το βόρειο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας (Τρίτη 3/5). Το ψυχρό μέτωπο που διέσχισε τη χώρα από τα δυτικά προς τ’ανατολικά, προκάλεσε αρκετές βροχές σε δυτική και βορειοδυτική χώρα καθώς και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας ενώ, στα υπόλοιπα τμήματα της επικράτειας τα φαινόμενα ήταν σύντομα αν και σε κάποιες περιπτώσεις έντονα, εστιασμένα σε ορεινότερες περιοχές. Είναι συνηθισμένο να υπάρχουν διαφοροποιήσεις όταν εμφανίζεται δυτική/ανατολική κίνηση στις ατμοσφαιρικές διαταραχές και αυτό συμβαίνει λόγω της ύπαρξης των ορεινών όγκων της Πίνδου και της Πελοποννήσου που παίζουν το ρόλο “κυματοθραύστη”, εντείνοντας τα φαινόμενα στις περιοχές δυτικότερά τους, και εξασθενώντας τα στ’ανατολικότερα. Παρ’όλα αυτά, όταν το χαμηλό βαρομετρικό είναι βαθύ και με καλή υποστήριξη (δηλαδή, χαμηλές θερμοκρασίες) στ’ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα, κάποια φαινόμενα καταφέρνουν να ξεπεράσουν το φυσικό αυτό φράγμα και να εμφανιστούν και στ’ανατολικά, έχοντας σύντομη διάρκεια αλλά αρκετές φορές μεγάλη ένταση.

Αυτή τη φορά όμως υπήρξαν αρκετές περιοχές σε ανατολική Πελοπόννησο και νοτιοανατολική Στερεά, αλλά και σε αρκετά τμήματα του Αιγαίου, εξαιρουμένης της Κρήτης, όπου οι βροχές ήταν ελάχιστες παρ’ολη την ανάπτυξη νεφώσεων μετά το μεσημέρι. Το αίτιο θα πρέπει να αναζητηθεί σε παράγοντες που σχετίζονται με το προχωρημένο της εποχής που έχουν σαν αποτέλεσμα την περιορισμένη εξάτμιση της θάλασσας και το γεγονός οτι υψηλότερες θερμοκρασίες, μπορούν να συγκρατήσουν πολύ περισσότερους υδρατμούς και δύσκολα θα υπάρξει κορεσμός που θα οδηγήσει σε αυξημένη νεφοποίηση και βροχοπτώσεις. Έτσι, τα αποθέματα (σχετικής) υγρασίας και ο υετός εξαντλούνται πολύ γρήγορα στα δυτικότερα και δεν υπάρχουν οι “πρώτες ύλες” για την εκ νέου δημιουργία φαινομένων στ’ανατολικότερα. Τα παραπάνω, είναι παράγοντες που (εμπειρικά μιλώντας) τα προγνωστικά μοντέλα φαίνεται να μην καταφέρνουν να υπολογίσουν καλά, ενδεχομένως λόγω της μικρής σχετικά οριζόντιας ανάλυσής τους όσον αφορά την ορεογραφία αλλά και την κατανομή των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της θάλασσας.

Από αύριο, Τετάρτη 4/5, το χαμηλό βαρομετρικό αναμένεται να προχωρήσει ακόμη ανατολικότερα και το επιφανειακό του κέντρο θα βρεθεί στη Μαύρη Θάλασσα, όπου θα αρχίσει να αποδιοργανώνεται. Ωστόσο η χώρα μας θα συνεχίσει να καλύπτεται από πεδίο χαμηλών πιέσεων καθώς και οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες θα παραμείνουν στ’ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα. Η ατμόσφαιρα, θα είναι εν δυνάμει ασταθής στη δομή της και η αυξημένη ηλιοφάνεια θα πυροδοτεί αναπτύξεις νεφών, οι οποίες θα προκαλούν όμβρους και καταιγίδες στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Μικροδιαταραχή με κίνηση απο τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά, θα οργανώσει τα φαινόμενα δημιουργώντας μικρής έκτασης μέτωπο και καταιγίδες να κινηθούν από τα ηπειρωτικά προς το Αιγαίο.ΜΕΡΟΣ ΙΙ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥΤρίτη 3 Μαΐου 2016ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Βροχές κατά διαστήματα στο Ιόνιο, στη δυτική Πελοπόννησο, στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και στην Ήπειρο. Τα φαινόμενα αναμένονται εντονότερα στο βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο και στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας όπου τα διαστήματα βελτίωσης θα είναι λιγότερα. Καλύτερος καιρός μετά το απόγευμα σε όλες τις περιοχές.

Κατά τα άλλα, αρκετά κλειστός καιρός με βροχές κατά διαστήματα αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της Μακεδονίας καθώς και στη Θράκη.

Κατά διαστήματα νεφώσεις και βροχές αναμένονται σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα θα είναι κάπως περισσότερα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, όπου θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες, κυρίως όσον αφορά τα τμήματα της Αν. Στερεάς και Πελοποννήσου.

Όσον αφορά τις περιοχές του Αιγαίου, ο καιρός θα είναι καλύτερος σε γενικές γραμμές όσο κινούμαστε προς τις κεντρικές περιοχές και τις Κυκλάδες, με μεγαλύτερα διαστήματα ηλιοφάνειας, ενώ στα βόρεια τμήματα του πελάγους θα κυριαρχήσουν οι νεφώσεις. Βροχές αναμένονται σε όλες τις περιοχές κυρίως στ’ανατολικά και βόρεια τμήματα, ενώ πρόσκαιρα θα είναι τα φαινόμενα στα υπόλοιπα. Αναπτύξεις νεφών και θερμική αστάθεια θα εκδηλωθεί στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης.

Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση όσον αφορά τα δυτικά, στις ίδιες περίπου τιμές στις υπόλοιπες περιοχές. Έτσι, οι μέγιστες δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τους 14-16 βαθμούς στον δυτικό ηπειρωτικό άξονα και έως τους 17-18 στο Ιόνιο. Στους 16-18 βαθμούς οι μέγιστες στα βόρεια ηπειρωτικά, έως τους 20 στη νοτιοανατολική Θεσσαλία και έως τους 22 στην ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο. Στους 14-16 η μέγιστη θερμοκρασία στο βόρειο Αιγαίο και στους 18-20 στα νοτιότερα.

Οι άνεμοι στρέφονται σε ΝΔ, ενισχυόμενοι έως και τα 7 μποφώρ στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης καθώς και στις νότιες Κυκλάδες, από τις μεσημβρινές ώρες, στρεφόμενοι στη συνέχεια σε ΔΝΔ με τις ίδιες εντάσεις. Στα 4-5 μποφώρ η ένταση των ανέμων στο νότιο Ιόνιο καθώς και σε κεντρικό/ανατολικό/βορειοανατολικό Αιγαίο, ενώ στο βόρειο Ιόνιο καθώς και στις υπόλοιπες θαλάσσιες περιοχές, οι άνεμοι θα είναι ασθενέστεροι. Από το απόγευμα, το ρεύμα θα στραφεί σε ΒΔ στο βόρειο Ιόνιο, χωρίς μεγάλες εντάσεις.ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Η ημέρα ξεκινάει με αίθριο καιρό. Από αργά το πρωί θα εμφανιστούν νεφώσεις σε μέσα ύψη και αργότερα και χαμηλότερα νέφη τα οποία θ’αναπτυχθούν και αναμένεται να προκαλέσουν όμβρους και ενδεχόμενη σύντομη καταιγίδα, σε δυτικές, βόρειες, βορειοανατολικές περιοχές του νομού Αττικής καθώς και σε τμήματα του δήμου Κύμης - Αλιβερίου όσον αφορά την Εύβοια. Πιθανότητα για σύντομους όμβρους υπάρχει και για περιοχές κοντά στο Σαρωνικό καθώς και στα κεντρικά του λεκανοπεδίου όσον αφορά τις απογευματινές ώρες. Οι συνθήκες θα βελτιωθούν μετά το απόγευμα σε όλες τις περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο κέντρο της Αθήνας από 16 έως 23 βαθμούς και στην Κάρυστο από 16 έως 21 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως και τις απογευματινές ώρες, με τις εντάσεις να φτάνουν τα 4-5 μποφώρ στον κόλπο των Πεταλιών, στη νότια Εύβοια, στα νότια και ανατολικά της Αττικής καθώς και στις νοτιότερες περιοχές του Σαρωνικού, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές του νομού, το ρεύμα θα φτάνει τα 3-4 μποφωρ. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας οι άνεμοι στρέφονται σε ΔΝΔ/Δ με τις ίδιες εντάσεις.Τετάρτη 4 Μαΐου 2016ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Όσον αφορά τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας θα κυριαρχήσουν οι αναπτύξεις νεφών από αργά το πρωί έως και αργά το απόγευμα, προκαλώντας όμβρους και καταιγίδες από το μεσημέρι και μετά σε αρκετές περιοχές, φαινόμενα που κατά τόπους αναμένονται έντονα. Η γενική τάση κίνησής τους θα είναι προς τα νοτιοανατολικά.

Στα θαλάσσια τμήματα της χώρας αναμένονται επίσης βροχές: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στα Δωδεκάνησα κάποια φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας, σαν συνέχεια των φαινομένων της Τρίτης, με κατά τόπους καταιγίδες. Από τις πρώτες βραδυνές ώρες, καταιγίδες θα μετακινηθούν από τον ηπειρωτικό κορμό προς τις περιοχές του βορειοδυτικού και βορείου Αιγαίου, αλλά και προς τις Κυκλάδες, έχοντας οργανωμένη μορφή και τοπικά δεν αποκλείονται έντονα φαινόμενα. Μέσα στην ημέρα όμως, η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει, αν και δεν θα πρέπει ν’αποκλειστούν σύντομες μπόρες ή ψιχάλες σε αρκετές περιοχές του κεντρικού Αιγαίου και των Κυκλάδων. Όσον αφορά το Ιόνιο, ο καιρός θα είναι άστατος με κατά διαστήματα αναπτύξεις νεφών, χωρίς όμως ισχυρά φαινόμενα, παρά μόνο κάποιες σύντομες μπόρες.

Η θερμοκρασία σε άνοδο στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, όσον αφορά τις μέγιστες τιμές. Έτσι, ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει και τους 22-23 βαθμούς σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο, όπου θα σημειωθούν και οι υψηλότερες τιμές ενώ σε δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά οι μέγιστες αναμένονται στους 16-18 βαθμούς και κατά τόπους έως 19-20 στην κεντρική Μακεδονία. Στους 16-18 βαθμούς οι μέγιστες στο Ιόνιο καθώς και στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου με εξαίρεση τα βορειότερα τμήματα όπου ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 14-15 βαθμούς και την Κρήτη όπου οι μέγιστες θα συμβαδίσουν με τις τιμές της ανατολικής χώρας, ήτοι στους 20-22 και κατά τόπους 23-24 βαθμούς.

Σε όσες περιοχές οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί την Τριτη, θα παρουσιάσουν εξασθένηση και θα στραφούν σταδιακά, κατά τη διάρκεια του 24ώρου σε ΔΒΔ/ΒΔ. Η μοναδική περιοχή της χώρας όπου το ρεύμα θα πνέει σε εντάσεις μεγαλύτερες των 5 μποφώρ θα είναι η θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων, το δυτικό Κρητικό καθώς και το Λιβυκό πέλαγος.ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Λίγες νεφώσεις τη νύχτα και το πρωί και αρκετή ηλιοφάνεια αρχικά. Σύντομα, από αργά το πρωί, οι νεφώσεις θ’αναπτυχθούν και θα πυκνώσουν. Όμβροι αναμένονται αρχικά σε πολλές περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας (κυρίως όσον αφορά το δήμο Κύμης-Αλιβερίου), φαινόμενα που μετά το μεσημέρι και κυρίως τις απογευματινές ώρες, θα εξελιχθούν σε καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές επηρεάζοντας και το κέντρο της Αθήνας. Το βράδυ, ο καιρός θα συνεχιστεί άστατος με όμβρους αλλά και καταιγίδες να επηρεάζουν κυρίως νοτιοτερα τμήματα της Αττικής, τον κόλπο των Πεταλιών και περιοχές της νοτίου Ευβοίας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας και από 12 έως 22 στην Κάρυστο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα ενισχυμένοι κατά τη διάρκεια των φαινομένων. Η κυρίαρχη διεύθυνση έως και το μεσημέρι θα είναι η Δ ή ΝΔ και στη συνέχεια η Β ή ΒΑ. Στα τμήματα της Εύβοιας, θα κυριαρχήσει το Α ρεύμα, στρεφόμενο στη συνέχεια σε ΒΑ με ασθενείς εντάσεις.ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ - ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Η εκδήλωση φαινομένων θερμικής αστάθειας θα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του καιρού και την Πέμπτη 5 Μαΐου, όπως έχει ήδη γραφτεί και στο προηγούμενο κείμενο. Αυτή τη φορά, η τάση κίνησης των φαινομένων θα είναι προς τα νοτιοδυτικά και θα επηρεαστούν αρκετά τα κεντρικά/νοτια/νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας, με ισχυρές καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία στα ίδια περίπου επίπεδα με την Τετάρτη και οι άνεμοι από Β γενικά διευθύνσεις, ασθενείς.

Ανάλογα φαινόμενα και την Παρασκευή 6 Μαΐου, αν και σε κάπως περιορισμένη έκταση σε σχέση με την Πέμπτη, επικεντρωμένα στην Πίνδο, στη δυτική Μακεδονία και κυρίως στα δυτικότερα ορεινά, ημιορεινά και σε κάποιες περιπτώσεις, πεδινά τμήματα. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο και οι άνεμοι ασθενείς/μέτριοι βόρειοι.

Φαινόμενα αστάθειας θα μας απασχολήσουν και το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαΐου, αν και σε ακόμη πιο περιορισμένη έκταση, αποκλειστικά σε ορεινές περιοχές. Στις περισσότερες περιοχές της επικράτειας θα επικρατήσει καλοκαίρια με κανονικές θερμοκρασίες (γύρω στους 24-26 βαθμούς το μεσημέρι) και ασθενείς ανέμους.

Η επόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 9 Μαΐου και μετά, προμηνύεται ζεστή και χωρίς φαινόμενα. Οι θερμοκρασίες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και από την Τρίτη 10/5 έως και τουλάχιστον την Πέμπτη 12/5 αναμένονται θερμοκρασίες που θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς. Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες και είναι πιθανή η μεταφορά Αφρικανικής σκόνης. Δεν είναι σαφές το πώς θα λήξει το συγκεκριμένο κύμα ζέστης και κυρίως το εάν θα συνοδευτεί από κάποια μετωπική επιφάνεια. Εκτιμούμε πως απλώς, οι πολύ θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και ενδεχομένως να επανεμφανιστούν κάποια φαινόμενα αστάθειας σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και της βόρειας χώρας.

Περισσότερα στοιχεία θα είναι δυνατόν να γραφτούν σε επόμενο δελτίο.

http://www.hellasweather.gr/hellasweather/viewtopic.php?f=3&t=403&p=29574#p29574

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.