n


Eντονo τo πρόβλημα βαριάς οσμής στην Αττική λόγω αιθαλομίχλης

ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΧΕΙΜΩΝΑ

Aισθητή ήταν η εμφάνιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης για ακόμα μια χρονιά στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με σχεδόν 8 στους 10 ερωτηθέντες να αντιλαμβάνονται προβλήματα οσμής (καμένου ξύλου ή διαφορετικής από αυτή), ενώ σχεδόν 4 στους 10 να δηλώνουν πρόβλημα βαριάς ή πολύ βαριάς οσμής.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινής γνώμης σε σχετική έρευνα που πραγματοποίησε για ακόμα μια χρονιά ο Δημήτρης Χατζηδάκης, Δρ Χημικός Μηχανικός, στο σύνολο των ερωτηθέντων, το 16% (αλλά, το 32% στη Δυτική περιοχή) αντιλήφθηκαν πρόβλημα (συνήθως απροσδιόριστης) οσμής διαφορετικής από αυτή του καμένου ξύλου (υποκρύπτεται καύση επιλήψιμων υλικών, όπως μελαμινών, βερνικωμένων ξύλων κ.ά., με εκπομπές επικίνδυνων, ακόμη και καρκινογόνων, ουσιών), γεγονός ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία. Την ίδια στιγμή, το 28% του συνόλου (το 47% στη Δυτική περιοχή) ένιωσε κάποιας μορφής όχληση (κυρίως στο αναπνευστικό, ερεθισμό στα μάτια και δυσφορία), γεγονός που τεκμηριώνει την εκτίμηση ότι για το λεκανοπέδιο, και όχι μόνο, η αιθαλομίχλη δεν συνιστά μόνο πρόβλημα αισθητικής, αλλά άπτεται και της δημόσιας υγείας.
Μόνο το 6% των ερωτηθέντων θεώρησε ότι το φαινόμενο της αιθαλομίχλης επιδεινώθηκε σε σχέση με την περίοδο 2014/15, ενώ το 20% και το 74% ότι, αντίστοιχα, διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα ή ότι ήταν ηπιότερο.
Eντονo τo πρόβλημα βαριάς οσμής στην Αττική λόγω αιθαλομίχλης
Όσον αφορά τον τρόπο οικιακής θέρμανσης, χρησιμοποιούταν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στο 50% και στο 30% των πολυκατοικιών (με τουλάχιστον 7 διαμερίσματα) του λεκανοπεδίου, αντίστοιχα, ενώ στο 20% δεν υπήρχε κατανάλωση καυσίμου. Στα μικρότερα κτίρια κατοικίας χρησιμοποιούταν πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στο 60% και στο 15%, αντίστοιχα, ενώ στο 20% δεν υπήρχε κατανάλωση καυσίμου. Τόσο στις πολυκατοικίες, όσο και στα μικρότερα κτίρια κατοικίας, οι μεταβολές στον τρόπο θέρμανσης ανάμεσα στην περίοδο 2012/13 και 2015/16 είναι μικρότερες του 10%, κυρίως από το πετρέλαιο προς το φυσικό αέριο.
H αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οποία προκαλείται από την καύση στερεών καυσίμων και αποτελείται από σωματίδια αιθάλης -από τα οποία παίρνει και το όνομά της- καθώς και από το δηλητηριώδες αέριο διοξείδιο του θείου.
Eντονo τo πρόβλημα βαριάς οσμής στην Αττική λόγω αιθαλομίχλης
Η αιθαλομίχλη είναι διαφορετική μορφή ρύπανσης από το φωτοχημικό νέφος, το οποίο έχει αιτίες τη ρύπανση από τις μηχανές εσωτερικής καύσης των οχημάτων και τις βιομηχανικές εκπομπές. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης φαίνεται ότι οι κάτοικοι των πόλεων στρέφονται και πάλι στη θέρμανση με καυσόξυλα, γεγονός το οποίο προκαλεί σοβαρή αύξηση στις τιμές της αέριας ρύπανσης.
Τα μικροσωματίδια προκαλούν βλάβη σε όλο το μήκος του αναπνευστικού συστήματος, στο καρδιαγγειακό σύστημα, συνδέονται με τον καρκίνο και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής. Τα μικροσωματίδια διαχωρίζονται, ανάλογα με τη διάμετρό τους σ’ εκείνα που έχουν διάμετρο από 2,5-10 μm, που συνήθως αποτελούνται από οξείδια του αργιλίου, πυρίτιο, σίδηρο και είναι εισπνεύσιμα, και σε αυτά με διάμετρο <2,5 μm που παράγονται σε τεράστιες ποσότητες από καυσόξυλα και ξυλόσομπες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στα πνευμόνια και να προκαλέσουν σοβαρότερη βλάβη.
Eντονo τo πρόβλημα βαριάς οσμής στην Αττική λόγω αιθαλομίχλης
Η ικανότητα του αναπνευστικού συστήματος του ανθρώπου να προστατεύεται από τα αιωρούμενα στο περιβάλλον μικροσωματίδια καθορίζεται κυρίως από το μέγεθος και τη χημική σύσταση των τελευταίων. Η συνεχιζόμενη εναπόθεση μικροσωματιδίων σε όλο το μήκος του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού, προκαλεί σοβαρή βλάβη στο αναπνευστικό επιθήλιο. Στο ανώτερο αναπνευστικό επικάθονται τα μεγαλύτερης διαμέτρου μικροσωματίδια. Όσο πιο μικρή είναι η διάμετρός τους τόσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυσή τους στους πνεύμονες ως τις τελικές κυψελίδες.
Κλειστά διαμερίσματα
Eντονo τo πρόβλημα βαριάς οσμής στην Αττική λόγω αιθαλομίχλης
Μείζον πρόβλημα για ορισμένες περιοχές του Δήμου Αθηναίων αποτελεί το αυξημένο ποσοστό μη κατοικούμενων (κλειστών) διαμερισμάτων που στην περίπτωση των πολυκατοικιών έχει ως συνέπεια την απόφαση για διακοπή της χρήσης της κεντρικής θέρμανσης. Αυτό το γεγονός στερεί τη δυνατότητα πρόσβασης στο επιδοτούμενο πετρέλαιο θέρμανσης από δικαιούχους που σε κάποιο βαθμό μπορούν να στραφούν στην καύση ξύλου. Ενδεικτικά, βάσει του δείγματος της παρούσας έρευνας, στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα, των Πατησίων και της Κυψέλης το ποσοστό των κλειστών διαμερισμάτων ήταν 31%, 24% και 20%, αντίστοιχα, όταν για το σύνολο του δήμου Αθηναίων και τις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 17% και μικρότερο του 7%.
Από τα στοιχεία ορισμένων Δήμων (ενδεικτικά: Χαλάνδρι, Π. Φάληρο, Πειραιάς, Πετρούπολη, Περιστέρι και Νίκαια), αλλά και περιοχών του Δήμου Αθηναίων (Κυψέλη, Πατήσια) με πλέον των εννέα ερωτηθέντων, φαίνεται ότι το πρόβλημα των οσμών και των οχλήσεων οφείλεται αφ’ ενός μεν στην εκτεταμένη χρήση τζακιών στους δήμους της βόρειας και της ανατολικής περιοχής του λεκανοπεδίου, αφ’ ετέρου δε και στην καύση επιλήψιμων υλικών στις υπόλοιπες περιοχές, όπου από 25% έως 55% των ερωτηθέντων αντιλήφθηκαν πρόβλημα οσμών διαφορετικών από αυτή του καμένου ξύλου.
Σύμφωνα με την έρευνα, η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο των Αθηνών δείχνει βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, τόσο λόγω των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών, αλλά και της (μικρής) μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Είναι προφανές ότι η κύρια, αν όχι η αποκλειστική, αιτία για την εμφάνιση της αιθαλομίχλης στην Αθήνα είναι η απαγορευτική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για μεγάλο πλήθος χειμαζόμενων νοικοκυριών.
Η αιθαλομίχλη συνιστά πρόβλημα δημόσιας υγείας για το Λεκανοπέδιο των Αθηνών με την προοπτική μάλιστα να επιδεινωθεί σε επόμενες χειμερινές περιόδους, αν επικρατήσουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και οι οικονομικές συνθήκες του κοινού παραμείνουν ίδιες ή επιδεινωθούν.
Ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα κοινής γνώμης αποτελεί τη συνέχεια έρευνας του 2013 και παρουσιάζει τα ευρήματα κυρίως σχετικά με το πώς έγινε αισθητή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου των Αθηνών η παρουσία της αιθαλομίχλης κατά την περίοδο 24.12.2015-6.01.2016. Η έρευνα διεξήχθη από τις 2.01.2016 έως τις 19.04.2016, με περίοδο αναφοράς το διάστημα 24.12.2015-6.01.2016 (καταγράφηκαν οι υψηλότερες τιμές ΑΣ10 της χειμερινής περιόδου 2015/16) και κάλυψε το λεκανοπέδιο των Αθηνών, εκτός από ορισμένους Δήμους (Α. Λιόσια, Αχαρναί, Π. Πεντέλη, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα).
Τα στοιχεία του σχεδιασμού (χρήση ερωτηματολογίου, μέγεθος δείγματος και κατανομή του στις διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου) παρέμειναν τα ίδια με αυτού της έρευνας του 2013, όμως, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της, υπήρξαν διαφοροποιήσεις σε επίπεδο ερωτηματολογίου και εξεταζόμενων παραμέτρων.
Το σχετικό ερωτηματολόγιο είχε ως κύριο στόχο την καταγραφή της άποψης των ερωτηθέντων ως δεκτών της παρουσίας της αιθαλομίχλης στο λεκανοπέδιο και κάλυψε θέματα που αφορούσαν:
  • την κατοικία του ερωτώμενου και τον τρόπο θέρμανσής της,
  • το αν έγιναν αντιληπτά, στη γειτνίαση της κατοικίας, προβλήματα οσμής καμένου ξύλου ή διαφορετικής από αυτή,
  • το αν ο ερωτώμενος ένοιωσε διάφορα είδη όχλησης (δυσφορία, πρόβλημα στο αναπνευστικό, ερεθισμό στα μάτια, πονοκέφαλο) και
  • συγκριτική αξιολόγηση του φαινομένου της αιθαλομίχλης των περιόδων 2015/16 και 2014/15.
Το τελικό δείγμα ανήλθε στα 318 άτομα, κατανεμημένο με πληθυσμιακό κριτήριο σε 5 περιοχές του λεκανοπεδίου (κεντρική, βόρεια, ανατολική, νότια και δυτική, συνολικός πληθυσμός περίπου 2,9 εκατομμύρια κάτοικοι (απογραφή 2011)) και η εξαγωγή αποδεκτών συμπερασμάτων ήταν δυνατή σε επίπεδο λεκανοπεδίου (με διάστημα εμπιστοσύνης περί το ±5%), ενώ για τις επί μέρους περιοχές (με διάστημα εμπιστοσύνης περί το ή και πλέον του ±10%), τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, ήταν οριακά δυνατή. Αντιθέτως, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας, τα ευρήματα σε επί μέρους ομάδες Δήμων ή Δημοτικών Διαμερισμάτων θεωρήθηκαν ως ενδεικτικά. - ΠΗΓΗ 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.