n

ΜΕΡΟΣ Ι - ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Η ψυχρή λίμνη που άφησε "κληρονομιά" το χαμηλό βαρομετρικό που μας επηρεάσε από την Κυριακή του Πάσχα και μετά, διαλύεται σταδιακά σπρωγμένη από την γενικότερη κυκλοφορία της ατμόσφαιρας προς τα βορειοανατολικά. Ταυτόχρονα, αντικυκλώνας εισβάλλει στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση ενός αρκετά βροχερού χαμηλού βαρομετρικού στην Ιβηρική και στα βορειοδυτικά τμήματα της Αφρικής. Όλα αυτά για τη χώρα μας σημαίνουν πως, ο καιρός "ηρεμεί" τις επόμενες ημέρες με τις θερμοκρασίες να σημειώνουν άνοδο σε όλες τις περιοχές επιστρέφοντας σε φυσιολογικές τιμές ενώ, στη συνέχεια, από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, θα βρεθούν σε αρκετά υψηλότερες τιμές θυμίζοντας κατακαλόκαιρο με τις θερμότερες ημέρες να είναι η Τετάρτη 11/5 και για κάποιες περιοχές και η Πέμπτη 12/5, οπότε ακολουθεί μια σύντομη αλλαγή του καιρού.ΜΕΡΟΣ ΙΙ - ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗ

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Αίθριος ή σχεδόν αίθριος ο καιρός στο ξεκίνημα της ημέρας αλλά από αργά το πρωί, αναπτύξεις νεφών θα προκαλέσουν όμβρους σε Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, στα ορεινά της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας καθώς και στην κεντρική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα, γρήγορα θα εξελιχθούν σε καταιγίδες αλλά από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αναμένεται αίθριος ή σχεδόν αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σε περιοχές κοντά σε ορεινούς όγκους και ενδεχόμενες ασθενείς βροχές στη βορειοανατολική Στερεά και σε δυτικά τμήματα του Θεσσαλικού κάμπου.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν τους 23-25 βαθμούς στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας ενώ, στα νησιωτικά, αναμένονται τιμές έως τους 18-20 βαθμούς, εξαιρουμένης της Κρήτης όπου οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό της θα είναι παρόμοιες με αυτές της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς με κυρίαρχη τη θαλάσσια αύρα στα παράκτια. Έως και το μεσημέρι, ΒΔ ρεύμα στα 3-4 μποφώρ στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, πρόσκαιρα έως τα 5 στο Καρπάθιο.

ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο κέντρο της Αθήνας από 16 έως 24 βαθμούς και στην Κάρυστο από 16 έως 21 βαθμούς.

Οι άνεμοι ασθενείς, με κυρίαρχη τη θαλάσσια αύρα.

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Αραιές νεφώσεις στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και θαλάσσια τμήματα της χώρας και μέχρι το τέλος της ημέρας και σε βορειότερες περιοχές. Η συννεφιά αυτή θα ευθύνεται για ενδεχόμενες ασθενείς βροχές σε κάποιες περιοχές της δυτικής/νοτιοδυτικής Κρήτης. Άλλες νεφώσεις αναπτύξεων θα εμφανιστούν στα βορειότερα της Πίνδου, προκαλώντας σύντομους όμβρους και μεμονωμένες ασθενείς καταιγίδες σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Κατά τα άλλα, και όσον αφορά την πλειοψηφία των περιοχών, ο καιρός θα είναι αρκετά καλός.

Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 22-25 βαθμούς στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της επικράτειας και τους 19-21 στα νησιωτικά.

Οι άνεμοι ασθενείς στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές εκτός από τις θάλασσες της Κρήτης, τα νότια τμήματα της Πελοποννήσου και το νότιο Ιόνιο όπου θα πνέει ρεύμα Α διευθύνσεων, έως τα 4-5 μποφώρ σε δυτικό Κρητικό και Λιβυκό πέλαγος και νοτιοδυτικά των Κυθήρων

ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Αίθριος καιρός με κατά διαστήματα αραιές νεφώσεις κυρίως από το μεσημέρι και μετά.

Η θερμοκρασία από 17 έως 24 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας και από 16 έως 22 στην Κάρυστο.

Οι άνεμοι ασθενείς, με κυρίαρχη τη θαλάσσια αύρα στα παράκτια.

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ - ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Παρόμοιος με την Κυριακή ο καιρός και τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2016, με κατά διαστήματα νεφώσεις σε κεντρικά / νότια ηπειρωτικά οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν ασθενείς βροχές και αντίστοιχα φαινόμενα στα βορειότερα ορεινά της χώρας από νεφώσεις αστάθειας. Η θερμοκρασία σε άνοδο έως και τους 26-27 βαθμούς σε κλειστές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και οι άνεμοι ασθενείς.

Καλοκαιρία την Τρίτη 10 Μαΐου 2016 με τις αραιές νεφώσεις να απουσιάζουν, την ηλιοφάνεια να είναι εντονότερη και τη θερμή μεταφορά να εντείνεται στην περιοχή μας, έχοντας σαν αποτέλεσμα την άνοδο της θερμοκρασίας έως και τη θερμοκρασία να σημειώνει σημαντική άνοδο, φτάνοντας και τους 30 βαθμούς. Μόνη "παραφωνία" σε αυτό το σκηνικό, οι τοπικές αναπτύξεις νεφών στα βορειότερα της Πινδου κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, οι οποίες δεν αποκλέιεται να προκαλέσουν σύντομες, τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.

Περεταίρω, πολύ μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016, με τον υδράργυρο να φτάνει στις ηπειρωτικές περιοχές τους 33-35 βαθμούς. Οι θερμοκρασίες αυτές είναι κατά 8-10 βαθμούς υψηλότερες από τις φυσιολογικές γι αυτήν την εποχή. Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο κύμα ζέστης εμφανιζόταν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, η μέγιστη θερμοκρασία θα έφτανε τους 44-45 βαθμούς στις ίδιες περιοχές.

Ο καιρός θ'αρχίσει ν'αλλάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου καθώς ψυχρό μέτωπο θ'αρχίσει να μας προσεγγίζει από τα βορειοδυτικά και θα γίνει αντιληπτό αρχικά μέσω της ενίσχυσης των νοτιάδων και την εμφάνιση αραιών νεφώσεων με τάση να πυκνώσουν με ενδεχόμενες βροχές ή και καταιγίδες σε Ιόνιο και δυτικά με τάση να επεκταθούν σε βορειότερα τμήματα. Παρ'όλα αυτά, οι υψηλές θερμοκρασίες παραμένουν στ'ανατολικά και κυρίως νοτιοανατολικά ηπειρωτικά.

Κάπως δροσερότερος ο καιρός την Παρασκευή 13 Μαΐου κυρίως όσον αφορά τα δυτικά και τα βόρεια τμήματα, ενώ σχετική πτώση της θερμοκρασίας θα υπάρξει και στα νοτιότερα. Κατά τη διάρκεια του 24ώρου, βροχές θα εκδηλωθούν σε κεντρικές, δυτικές και βόρειες περιοχές της χώρας, κυρίως όσον αφορά τα ηπειρωτικά.

Φαίνεται πως οι βροχές θα περιοριστούν το Σαββατοκύριακο 14-15 Μαΐου με τη θερμοκρασία και πάλι σε άνοδο, σε τιμές άνω των 30 βαθμών, χωρίς όμως να προσεγγίσει τα επίπεδα των προηγούμενων ημερών.

Είναι πιθανό η εβδομάδα που ξεκινάει από τη Δευτέρα 16 του μηνός να είναι βροχερή για αρκετές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας με τον υδράργυρο να σημειώνει πτώση σε κανονικές ή κάπως χαμηλότερες του κανονικού τιμές.

Επιμέλεια: Νίκος Γκίκας.Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.