n

ΜΕΡΟΣ Ι - ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Όπως είχε γραφτεί στο ίδιο τμήμα του προηγούμενου κειμένου, η χώρα μας και ένα μεγάλο τμήμα της ανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται υπό την επιρροή συνδυασμού ενός ridge (αντικυκλώνα) που καλύπτει τη βορειοδυτική Αφρική και την κεντρική Μεσόγειο και μιας λίμνης χαμηλών θερμοκρασιών / πιέσεων στ'ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα που καλύπτει την Τουρκία. Η διάταξη αυτή, επιτρέπει την άνοδο των θερμοκρασιών στην κατώτερη τροπόσφαιρα καθώς θερμές αέριες μάζες προερχόμενες από τον αντικυκλώνα, εισβάλλουν από τα βορειοδυτικά προς την περιοχή μας. Ταυτόχρονα όμως και όσον αφορά τη βορειοανατολική χώρα, οι σχετικά ψυχρότερες αέριες μάζες σε μέσα και ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα συνδυασμένες και με τις κάπως θερμότερες επιφανειακές, καθιστούν την ατμόσφαιρα εν δυνάμει ασταθή, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταιγίδων. Ο προσανατολισμός της ψυχρής λίμνης, προκαλεί βορειοδυτικούς ανέμους στα ψηλότερα κατευθύνοντας τις καταιγίδες προς τα νοτιοανατολικά. Έτσι λοιπόν σήμερα, σημαντικά φαινόμενα αστάθειας εκδηλώθηκαν στη Ροδόπη αλλά και σε πολλές πεδινές περιοχές της Θράκης. Η δορυφορική εικόνα (σχήμα 1), είναι χαρακτηριστική.

Σχήμα 1: Δορυφορική εικόνα στο ορατό φάσμα και σημεία εκδήλωσης ηλεκτρικών εκκενώσεων (καταιγίδες), στις 15.20 ώρα Ελλάδος. Παρατηρούμε πως η περιοχή της Θράκης, του Θρακικού πελάγους και τμήμα του ευρύτερου βορειοανατολικού Αιγαίου καλύπτεται από εκτεταμένα καταιγιδοφόρα νέφη. Στην υπόλοιπη χώρα, η ανάπτυξη νεφώσεων είναι περιορισμένη.

 Όπως είχε επίσης γραφτεί στο τρίτο μέρος της πρόγνωσης, οι τελευταίες ημέρες του Μαΐου θα πρέπει να αναμένονται αρκετά θερμότερες καθώς το προαναφερθέν ridge (σκάφη υψηλών πιέσεων), "σπρώχνει" το χαμηλό προς τ'ανατολικά, φέρνοντας μαζί του και θερμότερες υποτροπικής προέλευσης αέριες μάζες. Ωστόσο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, φαίνεται πως θα καταρρεύσει και μαζί με αυτό, και η ένταση της θερμής εισβολής πάνω από τη χώρα μας.

Σύνοψη:
Κυριακή 29/5 - Δευτέρα 30/5: Θερμό κύμα, υποχώρηση των καταιγιδων στα βορειοανατολικά, έως 35 βαθμούς τοπικά τη Δευτέρα.
Τρίτη 31/5 - Τετάρτη 1/6: Επανεμφάνιση των μεσημβρινών και απογευματινών καταιγίδων στα β/α, σταδιακή υποχώρηση της ζέστης.
Πέμπτη 2/6 - Κυριακή 5/6: Γενίκευση των καταιγίδων σε πολλές κεντρικές/βόρειες περιοχές, θερμοκρασίες που προς το Σαββατοκύριακο θα βρεθούν σε χαμηλότερες για την εποχή τιμές.
Από Δευτέρα 6/6: Βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας. Πιθανή έξαρση του θερμού κύματος από την Τετάρτη 8/6.

Η εξέλιξη του καιρού όσον αφορά την επόμενη εβδομάδα, περιγράφεται αναλυτικά στο τρίτο και τέταρτο μέρος του κειμένου.

ΜΕΡΟΣ ΙΙ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, νεφώσεις θα αναπτυχθούν πάνω από την Πίνδο και τις υπόλοιπες ορεινές περιοχές της χώρας περιορίζοντας την ηλιοφάνεια. Σε ανατολική Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη, οι νεφώσεις θα δώσουν όμβρους και στη συνέχεια καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, μετακινούμενες προς τα νοτιοανατολικά. Περιοχές του Θρακικού και κάποια νησιωτικά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ενδεχομένως να επηρεαστούν επίσης, από το απόγευμα και μετά.

Η θερμοκρασία σε μικρή περεταίρω άνοδο, θα φτάσει τους 28-29 και κατά τόπους 30 βαθμούς σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο. Στον δυτικό πεδινό ηπειρωτικό άξονα της χώρας, αναμένονται κάπως χαμηλότερες τιμές, στους 26-28 και κατά τόπους στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, 29 βαθμούς. Σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν τους 24-26 βαθμούς λόγω και της περιορισμένης ηλιοφάνειας από το μεσημέρι και μετά. Όσον αφορά τα νησιωτικά της χώρας, οι μέγιστες θα φτάσουν τους 24-26 βαθμούς στα Επτάνησα ενώ σε πολλές περιοχές του Αιγαίου, οι συνθήκες θα είναι αρκετά δροσερότερες, με την μέγιστη να μην ξεπερνάει τους 21-23 βαθμούς. Θερμότερες οι περιοχές της νότιας Κρήτης όπου ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 26 βαθμούς, με κατά τόπους έως και 28-29 βαθμούς.

Οι άνεμοι από ΒΔ διεύθυνση στις θάλασσες, ασθενείς και κατά τόπους έως μέτριοι. Κατά το δεύτερο μισό της ημέρας, αναμένεται ενίσχυση του ρεύματος στο νοτιοανατολικό Αιγαίο (ανατολικές Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Καρπάθιο και ανατολικό Κρητικό), με εντάσεις έως και τα 6 μποφώρ κατά τόπους.

ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Σχεδόν αίθριος καιρός με παροδικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας. 2-3 βαθμούς χαμηλότερες θερμοκρασίες στα βόρεια προάστια της πόλης και όσον αφορά τις μέγιστες τιμές και στα παράκτια του Σαρωνικού, ενώ στην παράκτια ανατολική Αττική, η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 25-26 βαθμούς με την ελάχιστη κάτω από το όριο των 20.
Η διακύμανση της θερμοκρασίας στην Κάρυστο, από 19 έως 26 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις, με κυρίαρχη τη θαλάσσια αύρα στον Σαρωνικό και το βόρειο ρεύμα στην ανατολική Αττική, έως τις μέτριες εντάσεις.

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Υποχωρούν τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών από τη βορειοανατολική χώρα, αν και αναπτύξεις νεφών θα πρέπει να αναμένονται τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά της Ροδόπης καθώς και άλλων περιοχών της δυτικής/κεντρικής Μακεδονίας, δίνοντας ομβρους και σύντομες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος ή σχεδόν αίθριος.

Η θερμοκρασία σε περεταίρω άνοδο κυρίως όσον αφορά τη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Στερεά, φτάνοντας τους 30-31 και κατά τόπους 32 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, οι μέγιστες τιμές έως τους 28-29 και κατά τόπους 30 βαθμούς. Κάπως χαμηλότερες μέγιστες στα βορειοανατολικά, δεν θα ξεπεράσουν τους 25-27 βαθμούς. Όσον αφορά τα Επτάνησα, οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένονται έως τους 24-26 βαθμούς, στους 22-24 οι μέγιστες στα περισσότερα νησιωτικά του Αιγαίου με εξαίρεση το εσωτερικό και τα νότια της Κρήτης όπου ο υδράργυρος θα φτάσει και τους 26-28 βαθμούς.

Οι άνεμοι εξασθενημένοι σε όλες τις θαλάσσιες περιοχές με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου θα φτάσουν και τα 5 και κατά τόπους 6 μποφώρ.

ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Σχεδον αίθριος καιρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο κέντρο της Αθήνας από 22 έως 31 βαθμούς και στην Κάρυστο από 20 έως 28 βαθμούς. Στα παράκτια Εύβοιας και Αττικής, οι μέγιστες κατά 2-3 βαθμούς χαμηλότερες, αντιστοίχως και σε ημιορεινές περιοχές όσον αφορά τις μέγιστες/ελάχιστες θερμοκρασίες.

Οι άνεμοι ασθενείς, με κυρίαρχη τη θαλάσσια αύρα.

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Αίθριος ή σχεδόν αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τοπικές αναπτύξεις νεφών σε τμήματα της δυτικής/κεντρικής Μακεδονίας καθώς και στη Ροδόπη, με πρόσκαιρους όμβρους αργά το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα με τη μέγιστη να φτάνει τους 28-30 βαθμούς στις περισσότερες πεδινές περιοχές και όσον αφορά τη Θεσσαλία και την βορειοανατολική Στερεά και τους 31-32. Χαμηλότερες μέγιστες στα νησιωτικά, με τα Επτάνησα να μην ξεπερνούν τους 26-28 βαθμούς και τα νησιωτικά του Αιγαίου τους 23-25 και στα νοτιοτερα, τους 26 βαθμούς. Εξαίρεση -όπως συνήθως συμβαίνει- τα νοτιότερα πεδινά της Κρήτης όπου οι μέγιστες αναμένονται στους 28-30 βαθμούς.

Οι άνεμοι εξασθενούν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και γενικότερα το ρεύμα αναμένεται ασθενές στις θάλασσες, κατάλληλο για κολύμβηση και άλλες δραστηριότητες.

ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Η ημέρα αναμένεται καλοκαιρινή και ηλιόλουστη. Η θερμοκρασία από 22 έως 32 βαθμούς στο κέντρο της Αθήνας και στα παράκτια, 2-4 βαθμούς χαμηλότερη, συμπεριλαμβανομένων και των περισσότερων περιοχών της ανατολικής και νοτίου Ευβοίας. Οι άνεμοι ασθενείς και οι θάλασσες ήρεμες, κατάλληλες για κολύμβηση και άλλες δραστηριότητες, για όσους έχουν την ευκαιρία να αποδράσουν.

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ - ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Έξαρση του θερμού κύματος τη Δευτέρα 30 Μαΐου. Οι περιοχές που θα επηρεαστούν εντονότερα θα είναι η Θεσσαλία και πολλά τμήματα της ανατολικής Στερεάς ενώ αισθητό θα γίνει και στην κεντρική Μακεδονία και τ'ανατολικά της Πελοποννήσου. Σε αυτές τις περιοχές, παρουσία ενισχυμένων Δ ανέμων (από τη Θεσσαλία και νοτιότερα), η θερμοκρασία θα φτάσει τοπικά και τους 34-35 βαθμούς λόγω φαινομένων καναλισμού, ενώ σε γενικές γραμμές αναμένονται τιμές στους 31-33 βαθμούς. Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές αναμένονται τιμές κοντά στους 30, εξαιρουμένων δυτικών/βορειοδυτικών τμημάτων όπου ο καιρός θα είναι δροσεροτερος. Οι άνεμοι εκτός από την τοπική περεταίρω άνοδο της θερμοκρασιας, τοπικά στ'ανατολικά δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές, εξαιρουμένων των νοτίων τμημάτων της Πελοποννήσου και την περιοχή των Κυθήρων, όπου το ρεύμα θα φτάσει και τα 6-7 μποφώρ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά τα άλλα ο καιρός αναμένεται αίθριος σε όλη σχεδον τη χώρα.

Υποχωρεί η ζέστη την Τρίτη 31 Μαΐου με τις θερμοκρασίες άνω των 32 βαθμών να περιορίζονται στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά και κατά τόπους στη Θεσσαλία. Αρκετά δροσερός καιρός σε δυτικά/βορεια/βορειοανατολικά της χώρας. Ειδικότερα όσον αφορά τα βορειοανατολικά, οι μεσημβρινές/απογευματινές καταιγίδες θα επανεμφανιστούν και κατά τόπους θα είναι έντονες. Οι άνεμοι ενισχύονται από ΒΔ διευθύνσεις στο Ιόνιο και από Β διευθύνσεις στα βορειότερα του Αιγαίου.

Ανάλογος καιρός με εκδήλωση μεσημεριανών/απογευματινών καταιγίδων στα βορειοανατολικά και την Τετάρτη 1 Ιουνίου, με μικρή περεταίρω υποχώρηση της ζέστης στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά.


ΜΕΡΟΣ IV - ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Καθώς, όπως γράφτηκε, το ridge που βρίσκεται στην κεντρική Μεσόγειο, καταρρέει γρήγορα πάνω από την περιοχή μας προκαλώντας απλώς, ένα σύντομο κύμα ζέστης, αυτό που είναι πιθανό να ακολουθήσει είναι ένας σχηματισμός εμποδισμού, στην βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης ο οποίος θα προκαλέσει "μπλοκάρισμα" στην κυκλοφορία. Έτσι, καθώς το ridge καταρρέει προς τη χώρα μας και το blocking αρχίζει ν'αναπτύσσεται προς την περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου μικροδιαταραχή "σπρώχνεται" από την περιοχή των Άλπεων προς την περιοχή μας. Την ίδια στιγμή οι σχετικά χαμηλές πιέσεις και θερμοκρασιες που θα υπάρχουν από τις προηγούμενες ημέρες στη Βαλκανική, αναδιοργανώνονται σε κλειστό σχηματισμό χαμηλού στ'ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα. Η μικροδιαταραχή φαινεται να ενσωματώνεται στις παρυφές του σχηματισμού, εξαναγκαζόμενη να κινηθεί προς τη χώρα μας την Τετάρτη 1/6 - Πέμπτη 2/6. Αυτή η εξέλιξη είναι αρκετά γνώριμη κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά κάπως σπάνια γι αυτήν την περίοδο που διανύουμε.

Άυτό σημαίνει πως, μια πιθανή καιρική εξέλιξη από την Πέμπτη 2/6 και μετά είναι γενίκευση και έξαρση των φαινομένων αστάθειας σε κεντρικές/βόρειες περιοχές της χώρας μας, με περεταίρω πτώση της θερμοκρασίας. 

Φαίνεται όμως πως, αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ καθώς μια μεγάλη μερίδα των προγνωστικών σεναρίων συγκλίνει στο γεγονός της εξασθένησης του εμποδισμού και της ενισχυσης του ημιμόνιμου χαμηλού βαρομετρικού στον βόρειο Ατλαντικό, το οποίο μάλιστα θα μετακινηθεί σε αρκετά νότια θέση. Άμεση συνέπεια αυτού, η θερμή εισβολή σε κεντρικές/ανατολικές περιοχές της Μεσογείου. Δεν είναι ακόμη δυνατόν να προσδιοριστεί η ένταση και η διάρκειά της.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.