n

ΜΕΡΟΣ Ι - ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ, ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

Αποχωρεί προς τ'ανατολικά η κακοκαιρία που μας επηρέασε το Σαββατοκύριακο και ο καιρός βελτιώνεται σε όλη τη χώρα με παράλληλη άνοδο της θερμοκρασίας σε τιμές φυσιολογικές για την εποχή, που θα διατηρηθούν. Οι επόμενες ημέρες θα κυλήσουν με καλές συνθήκες, χωρίς φαινόμενα έως και τα μέσα της εβδομάδας. Για τη συνέχεια, υπάρχουν πιθανότητες επανεμφάνισης των φαινομένων θερμικής αστάθειας κυρίως σε ορεινά τμήματα της χώρας, συνθήκες αρκετά τυπικές για την εποχή που διανύουμε. Αίτιο γι αυτήν την εξέλιξη το γεγονός οτι η χώρα μας και εν γένει η ανατολική Μεσόγειος, θα βρεθεί ανάμεσα στον συνδυασμό ενός ridge (αντικυκλώνα) που θα καλύψει τη βορειοδυτική Αφρική και την κεντρική Μεσόγειο και μιας λίμνης χαμηλών θερμοκρασιών στην ανώτερη τροπόσφαιρα της Βαλκανικής και της Τουρκίας. Έτσι λοιπόν, καθώς το ridge εισέρχεται προς την κεντρική Μεσόγειο, αυτή η λίμνη θα μετακινηθεί την Τρίτη ως μια μικροδιαταραχή που θα "ξεφύγει" από την γενικότερη ροή των συστημάτων στη βορειοδυτική Ευρώπη, μετακινούμενη προς τα Βαλκάνια και από την Παρασκευή θα βρεθεί πάνω από την Τουρκία. Τα φαινόμενα μεσημβρινών / απογευματινών καταιγίδων είναι πολύ πιθανά στην περιοχή μας, καθώς ο συνδυασμός που περιγράφθηκε καθιστά την ατμόσφαιρα στην περιοχή μας εν δυνάμει ασταθή.ΜΕΡΟΣ ΙΙ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα. Από το απόγευμα, αραιές νεφώσεις αναμένονται στα δυτικά, οι οποίες θα επεκταθούν σε κεντρικές και βόρειες περιοχές. Εκτός αυτού, όσον αφορά τα βόρεια και εσωτερικά τμήματα της Κρήτης, αναμένονται αυξημένες νεφώσεις και πρόσκαιρες τοπικές βροχές τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, με τον καιρό να βελτιωνέται στη συνέχεια.

Η θερμοκρασία σε άνοδο σε όλη τη χώρα φτάνοντας τους 25-26 βαθμούς στα πεδινά της βόρειας χώρας, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο και στους 24-25 βαθμούς στα δυτικά πεδινά. Στους 20-22 βαθμούς οι μέγιστες στα νησιωτικά της χώρας, με εξαίρεση τη νότια Κρήτη όπου θα φτάσουν τους 23-24 βαθμούς.

Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί όσον αφορά τα νοτιοανατολικά (Δωδεκάνησα, Καρπάθιο, ανατολικές Κυκλάδες και ανατολικό Κρητικό) και τις νυχτερινές και πρωινές ώρες τοπικά, πολύ ισχυροί, φτάνοντας και τα 7 μποφώρ τοπικά, από ΒΔ διευθύνσεις.

ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Με εξαίρεση τις λίγες τοπικές νεφώσεις κυρίως σε βορειοανατολική Αττική και τμήματα της Εύβοιας τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ο καιρός κατά τη διάρκεια της ημέρας θα είναι αίθριος σε όλες τις περιοχές.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο κέντρο της Αθήνας από 16 έως 25 βαθμούς και στην Κάρυστο από 17 έως 24 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις στα 4-5 μποφώρ σε ανατολική Αττική και Εύβοια και στα 3-4 μποφώρ στις υπόλοιπες περιοχές, με τάση να εξασθενήσουν από αργά το πρωί.

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Λίγες κατά διαστήματα αραιές νεφώσεις στο πρώτο μισό της ημέρας σε κεντρικές και βόρειες περιοχές. Κατά τα άλλα, αρκετή ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Η θερμοκρασία σε περεταίρω άνοδο, θα φτάσει τους 26-28 βαθμούς σε Μακεδονία, Θράκη, στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο, ενώ στα δυτικά πεδινά θα είναι κάπως χαμηλότερη, φτάνοντας τους 22-24 βαθμούς. Στους 20-22 βαθμούς οι μέγιστες στα Επτάνησα και στους 22-24 στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου, με εξαίρεση τις εσωτερικές περιοχές της Κρήτης όπου ο υδράργυρος θα φτάσει τους 25-26 βαθμούς.

Οι άνεμοι στρέφονται σε ΝΔ στα 3-4 και κατά τόπους έως και 5 μποφώρ, αισθητοί και σε ηπειρωτικά τμήματα της ανατολικής χώρας αλλά και σε κοντινές στην οροσειρά της Πίνδου περιοχές, όπου δημιουργούνται φαινόμενα καναλισμού. Ακόμη ισχυρότερο το ρεύμα στο δυτικό Κρητικό, στις νότιες Κυκλάδες και στην περιοχή των Κυθήρων όπου θα φτάσει και τα 6 μποφώρ.

ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Λίγες κατά διαστήματα αραιές νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.

Η θερμοκρασία στο κέντρο της Αθήνας από 20 έως 28 βαθμούς και στην Κάρυστο από 19 έως 25 βαθμούς.

Οι άνεμοι στρέφονται σε ΝΔ αισθητοί κυρίως στα τμήματα της νοτίου Ευβοίας, με εντάσεις στα 4-5 μποφώρ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στα τμήματα της Αττικής κυρίως σε περιοχές γύρω από τον Σαρωνικό κόλπο, θα κυριαρχήσει η θαλασσια αύρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΜΕΡΟΣ ΙΙΙ - ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

Καλές καιρικές συνθήκες στις περισσότερες περιοχές και την Τετάρτη 25/5 και μόνο στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας αναμένονται παροδικές νεφώσεις και ενδεχόμενες πρόσκαιρες βροχές. Οι θερμοκρασίες σε παρόμοιες τιμές με την Τρίτη 24/5 και οι άνεμοι Δ κατά τόπους ισχυροί, στρεφόμενοι σε ΒΔ από το βράδυ στο βόρειο/βορειοδυτικό Αιγαίο καθώς και στο Ιόνιο.

Την Πέμπτη 26/5 φαινόμενα θερμικής αστάθειας θα απασχολήσουν τη Ροδόπη και περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Στην υπόλοιπη χώρα, οι συνθήκες θα είναι καλές, με τη θερμοκρασία αμετάβλητη και τους ανέμους να πνέουν μεταβλητοί με επικρατούντες τους βόρειους στο τέλος της ημέρας.

Ανάλογες καιρικές συνθήκες και την Παρασκευή 27/5, χωρίς αξιόλογη μεταβολή στη θερμοκρασία και τους ανέμους να πνέουν από ΒΔ διευθύνσεις αισθητοί κυρίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το Σαββατοκύριακο 28-29/5, τα φαινόμενα αστάθειας περιορίζονται από τη βορειοανατολική χώρα με τον καιρό να είναι αίθριος σε όλες τις περιοχές. Από την Κυριακή, η θερμοκρασία ανεβαίνει σε ακόμη υψηλότερες τιμές, προσεγγίζοντας τους 30 βαθμούς σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.

Η επόμενη εβδομάδα, από τη Δευτέρα 30/5 και μετά, θα είναι αρκετά θερμότερη καθώς το ridge που κάλυπτε τα κεντρικά τμήματα της Μεσογείου, εξαπλώνεται και προς την περιοχή μας. Δεν είναι ακόμη δυνατόν να εκτιμηθούν οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, αν και οι θερμοκρασίες έως και τους 35 βαθμούς, δεν θα πρέπει να θεωρηθούν απίθανες.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.