n


Η ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου αρχίζει να χρήζει κάποιας καιρικής προσοχής κυρίως για τους οδηγούς των πρωινών-προμεσημβρινών ωρών της παραπάνω ημέρας!
Φίλες και φίλοι καταρχήν όσον αφορά στον καιρό της Κυριακής και της Δευτέρας δεν έχει αλλάξει τίποτα και ισχύουν αυτά που σας έλεγα μέχρι και την περασμένη Παρασκευή μέσα από εδώ αλλά και μέσα από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ.

Κόντρα στην κλασική τελικά και αναμενόμενη όπως αποδείχθηκε μετεο-τρομολαγνεία για ακραίο ψύχος και σούπερ χιονοπτώσεις χωρίς προηγούμενο απο κάποιους θα κρυώσει μεν ο καιρός χωρίς όμως κάτι ακραίο (ενδεικτικά η μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας αλλά και της Τρίτης θα είναι γύρω στους +6 ίσως και +7 βαθμούς Κελσίου) και οι όποιες χιονοπτώσεις θα είναι τοπικές και γενικά μικρής διάρκειας στην ανατολική και την βόρεια ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και στα νησιωτικά τμήματα του βορείου Αιγαίου και της ορεινής Κρήτης!
Αυτό που φαίνεται όμως να αποκτά αρκετό ενδιαφέρον απο βδομάδα είναι ένα χαμηλό "αλεπού" ή "νυφίτσα" που κατά καιρούς ονομάζω εγώ μέσα από τα δελτία καιρού και είναι από αυτά τα χαμηλά που αρχικά δεν σου γεμίζουν το μάτι.

Το συγκεκριμένο χαμηλό λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία δείχνει μια διάθεση να θέλει να περάσει την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου πάνω από την κεντρική και νότια Ελλάδα. Τα δύο κύρια παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα το θέλουν να κινείται από την Στερεά και νοτιότερα όμως ανάλογες περιπτώσεις από το παρελθόν μας έχουν διδάξει ότι και μια ελαφρώς πιο βόρεια τροχιά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανη με την προβλεπόμενη για την ερχόμενη Τετάρτη διάταξη των συστημάτων στην Ευρώπη!

Στην πρώτη περίπτωση δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς αν περάσει αυτό το χαμηλάκι κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Τετάρτης δείχνει να μαλακώνει αρκετά τον καιρό της κεντρικής και της νότιας Ελλάδας δίνοντας βροχή στα πεδινά και χιονοπτώσεις μόνο στην ορεινή κυρίως Πελοπόννησο και Στερεά, κρατώντας καλό αλλά κρύο τον καιρό στην υπόλοιπη κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Ελα όμως που αν περάσει τις πρωινές ώρες της Τετάρτης και παράλληλα κινηθεί και λίγο βορειότερα, θα συναντήσει την πρωινή παγωνιά και δεν αποκλείεται εκτός από την ορεινή Πελοπόννησο, στα πεδινά της ανατολικής Στερεάς (κυρίως από την Φθιώτιδα και πάνω) αλλά και της Θεσσαλίας τις πρωινές - προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης ότι πέφτει να είναι χιόνι και μάλιστα πρόσκαιρα πυκνό δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια αξιόλογη χιονόστρωση ακόμα σε μεγάλο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, δυσκολεύοντας ίσως την κίνηση των οχημάτων!

Η όλη εξέλιξη χρήζει ανάλυσης και προσοχής κι επειδή μέχρι την Τετάρτη έχουμε ένα τριήμερο μπροστά μας με λογικές τις όποιες κάποιες αλλαγές και αποκλίσεις των στοιχείων από τα σημερινά, σας καλώ εσάς που σχεδιάζετε ταξίδι με το αυτοκίνητο την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιανουαρίου να ρίχνετε μια ματιά εδώ και από την Δευτέρα στα δελτία καιρού της ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3 για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς δεν αποκλείω νέα τρομολαγνική ιντερνετική και μιντιακή έξαρση απο την Κυριακή και κυρίως από τη Δευτέρα!


Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.