n


Tην ώρα που τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στο Παρίσι, συναγερμός έχει σημάνει στο Πεκίνο, όπου η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σπάσει κάθε ρεκόρ. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής- όπως το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, η αύξηση της στάθμης των υδάτων των θαλασσών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα- έχουν αντίκτυπο σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Κάτω από ένα πυκνό νέφος αιθαλομίχλης έχει εξαφανιστεί τις τελευταίες ώρες μεγάλο μέρος της Κίνας, της χώρας που αποτελεί το μεγαλύτερο ρυπαντή στον κόσμο. Οι κινεζικές Αρχές σήμαναν πορτοκαλί συναγερμό, καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Πεκίνο, αλλά και στα περίχωρά του, έχει εκτοξευτεί σε επικίνδυνα επίπεδα, ενώ η ορατότητα είναι σχεδόν μηδενική.
«Πολλοί έχουν στα τηλέφωνά τους μία εφαρμογή, προκειμένου να μετρούν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους (Air Quality Index). O αριθμός σήμερα είναι 571 για να καταλάβετε τι σημαίνει αυτό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ασφαλές επίπεδο είναι 25… Αρα, είναι 20 φορές πάνω από το όριο ασφαλείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μόλις αρχίζει και βραδιάζει αυτό που βλέπετε είναι δέντρα σε απόσταση 100 μέτρων από εμάς. Πέρα από αυτό, δεν μπορείτε να δείτε σχεδόν τίποτα…» αναφέρει ανταποκρίτρια του Skynews.
Από τους ψαράδες στη Γαλικία της Ισπανίας έως τους καλλιεργητές καφέ στην Ουγκάντα, όλες οι κοινότητες, η ύπαρξη των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από τη γενναιοδωρία της φύσης, ελπίζουν ότι οι ηγέτες, που συναντώνται στη γαλλική πρωτεύουσα, δεν θα περιοριστούν σε ευχολόγια και αυτή τη φορά.
Mε τη στάθμη των ωκεανών να ανεβαίνει κατά μέσο όρο 2 χιλιοστά το χρόνο, το Ινστιτούτο Brookings εκτιμά ότι από 665.000 έως 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, που κατοικούν σε νησιά και ατόλες του Ειρηνικού που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, θα εκτοπιστούν ή θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν έως το 2050.

Σύμφωνα με την Κριστινα Φιγκερες, επικεφαλής για το Κλίμα στα Ηνωμένα Έθνη πλέον «κάθε χώρα συνειδητοποιεί: Πρώτον, ότι όλοι επηρεάζονται. Δεν υπάρχει ούτε μία χώρα που να μην νιώθει τον αρνητικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Δεύτερον, αυτό που μπορούν να κάνουν τώρα και στο άμεσο μέλλον είναι πραγματικά προς το συμφέρον τους».
Στην Αρκτική, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει δύο φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη, η μέγιστη έκταση των πάγων είναι μικρότερη που έχει καταμετρηθεί ποτέ. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το στρώμα πάγου υποχωρεί και απελευθερώνει το Βορειοδυτικό Πέρασμα, έναν θαλάσσιο δρόμο που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό, για πρώτη φορά ύστερα από δύο εκατομμύρια χρόνια.
«Αυτοί οι παγετωνες δεν έχουν πολιτική ατζέντα, απλώς «ανακεφαλαιώνουν» αυτό που συμβαίνει στο φυσικό περιβάλλον και το μόνο που κάνουμε είναι να καταγράφουμε αυτές τις αλλαγές, και οι αλλαγές είναι δραματικές» σημειώνει ο δρ. Λονι τομπσον, παλαιοκλιματολογος.
Αν και οι προσδοκίες από τη σύνοδο του Παρισιού είναι χαμηλές, αναλυτές «βλεπουν» ισχυρότερη πολιτική βούληση για ανάληψη δράσης σε σχέση με τη σύνοδο της Κοπεγχάγης, το 2009. 175 από τις 195 χώρες, που συμμετέχουν στις συνομιλίες, έχουν ήδη δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών ρύπων.

Πηγή ΕΡΤ1, Επιμέλεια Ευγενία Μυρίδου

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.