nTρεις απολιθωμένες χελώνες ηλικίας 2,5 – 3 εκατομμυρίων χρόνων ανακάλυψαν στην παραλία του Μακρυγιαλού στην Πιερία επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεοιστήμιο Θεσσαλονίκης. Tην Κυριακή 8 Νοεμβρίου και ύστερα από μια συντονισμένη προσπάθεια, η μία εξ αυτών ξεθάφτηκε από την ακτή και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο δημαρχείο Μακρυγιάλου.

http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2015/11/xelona.jpg

Η ανακάλυψη προσφέρει σημαντικά στοιχεία για στην παλαιοντολογία. Η πρώτη φορά που ήρθε στο φως ανάλογο εύρημα ήταν πριν από 10 χρόνια και πρόσφατα ήρθε στο φως το νέο ευρήμα και η αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ συντόνισε την επιχείρηση για τη μεταφορά της.

http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2015/11/xelona-3.jpg

Η επιχείρηση μεταφοράς
 Ομάδα από το ΑΠΘ πήγε στο Μακρύγιαλο και αφού επιβεβαίωσε την ύπαρξη της απολιθωμένης χελώνας συνεργάστηκε με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας για τη μεταφοράς της από την παραλία. Μεγάλο τμήμα της χελώνας ήταν καλυμμένο από άμμο και έπρεπε να ξεθαφτεί. Η χελώνα δέθηκε με ιμάντες σε ένα καΐκι του, το οποίο την τράβηξε από την ακτή μέχρι το λιμάνι των Αλυκών. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε με φορτηγό στην είσοδο του Δημαρχείου Μακρυγιάλου όπου βρίσκεται σήμερα. Η χελώνα ζυγίζει περίπου 800 κιλά.

http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2015/11/xelona-2.jpg

Η σημασία του ευρήματος 
Σε δηλώσεις της στο «Ολύμπιο Βήμα», η κα Τσουκαλά είπε ότι πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ σημαντικό εύρημα, το οποίο βέβαια διαβρώθηκε σε μεγάλο βαθμό, γι” αυτό και απαιτείται πολύ προσεκτική και επίπονη συντήρηση για να αναδειχθεί. Οι τιτανοχελώνες ξεπερνούσαν το ένα μέτρο σε μήκος. Ζούσαν σε ένα περιβάλλον ελαφρώς πιο υγρό και θερμό από το σημερινό, πεδινό, με λίμνες, ποτάμια και χαμηλή βλάστηση, που προσδιορίζεται πριν από 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια. Η κ. Τσουκαλά υπογραμμίζει πως τόσο τα παράλια της Χαλκιδικής όσο και της Θεσσαλονίκης είναι γεμάτα από γιγαντιαίες χελώνες. Η παρουσία απολιθωμένων γιγαντιαίων χελωνών στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου είναι γνωστή από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Πρόσφατα, νέα δείγματα από την Επανωμή, τη Νέα Μηχανιώνα και τη Νέα Καλλικράτεια οδήγησαν στην καλύτερη γνώση της μορφολογίας αυτών των εξαφανισμένων χελωνών.

http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2015/11/xelona-4.jpg

Πάρκο Τιτανοχελώνων 
Στόχος τώρα είναι η χελώνα να συντηρηθεί και να προστατευθεί, ενώ με την απαραίτητη οικονομική συνδρομή θα προχωρήσει η μεταφορά και των άλλων δύο χελωνών που έχουν εντοπιστεί. «Εφόσον ξεκινήσει μια συστηματική έρευνα με τη βοήθεια μιας επιχορήγησης από την πλευρά του Δήμου, μπορεί να δημιουργηθεί μια έκθεση, ένα «Πάρκο Τιτανοχελώνων», που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους και θα λειτουργήσει σαν πόλος έλξης και των μαθητών της περιοχής, αλλά και των τουριστών. Υπάρχει πάντως ενθουσιασμός από την τοπική κοινωνία, η οποία ευαισθητοποιήθηκε ιδιαίτερα» προσθέτει και συμπληρώνει πως η Ελλάδα κατέχει πρωτεύουσα θέση στο θέμα της Παλαιοντολογίας.

http://www.mixanitouxronou.gr/wp-content/uploads/2015/11/xelona-5.jpg

 Ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού προτίθεται να συνδράμει ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν και οι άλλες δύο χελώνες, να καθαριστούν, να συντηρηθούν και να αναδειχθούν και να αποτελέσουν έναν σημαντικό μοχλό ανάπτυξης και προβολής του τόπου....

Πηγή

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.