n


Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν καθυστερήσει τη συγκομιδή βαμβακιού σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ οι ζημιές είναι μεγάλες. Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κ. Νίκος Σκοπιανός, τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έχει σταματήσει η συγκομιδή σε όλες τις περιοχές της χώρας. Τις προηγούμενες χρονιές στη Θεσσαλία αυτή την εποχή η συγκομιδή θα έπρεπε να είχε φτάσει σχεδόν στο 80% της παραγωγής αλλά βρίσκεται πολύ πίσω. Οι ζημιές είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε μείωση της παραγωγής. Υπάρχουν κάποια ζημιογόνα αίτια που καλύπτει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Οι δηλώσεις των ζημιών από τους παραγωγούς ξεκίνησαν. Τη φετινή χρονιά θα την χαρακτήριζα «κρίσιμη» για το αν θα συνεχιστεί η καλλιέργεια βάμβακος σε αυτά τα επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Αυτό ανέφερα και στον αρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μπόλαρη στη συνάντηση που έγινε σήμερα Παρασκευή (23/10). Αποφασίσαμε να υπάρξει μια σύσκεψη σε επίπεδο Διεπαγγελματικής για να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση».
Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «πολλοί λίγοι παραγωγοί έχουν καλές στρεμματικές αποδόσεις και αυτό οφείλεται κυρίως επειδή έσπειραν νωρίτερα. Ο φετινός Σεπτέμβριος είχε πολλές βροχές (αντίστοιχες του Οκτωβρίου). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές. Είναι η δεύτερη χρονιά που συμβαίνει αυτό. Η φετινή χρονιά όμως είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με την περσινή. Υπάρχουν τεράστιες εκτάσεις πλημμυρισμένες και τα μηχανήματα δεν μπορούν να δουλέψουν. Ο καιρός έχει αλλάξει συμπεριφορά και το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και εμείς. Η βροχή έχει δημιουργήσει και μεγάλα προβλήματα στην ποιότητα. Το τραγικό είναι ότι δεν δίνεται τιμή και η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών παραδίδει το προϊόν του χωρίς τιμή. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την υποχρέωση βάση των στοιχείων από τα διεθνή χρηματιστήρια να ανακοινώνει τιμή παραγωγού, όπως και στο τέλος της περιόδου ελέγχει τις ποσότητες που παρέδωσαν οι παραγωγοί. Φέτος είναι ανύπαρκτο το κράτος. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε ξαφνικά ότι η συνδεδεµένη ενίσχυση θα δίδεται στους παραγωγούς µε παραγωγή 140 κιλά, από 206 κιλά που ήταν μέχρι σήμερα. Αυτό μπορεί να συμφέρει παραγωγούς από άλλες περιοχές αλλά είναι εις βάρος των Θεσσαλών παραγωγών που έχουν μεγάλες αποδόσεις. Έτσι όμως θα αυξηθούν οι δικαιούχοι της συνδεδεµένης (αύξηση στρεμμάτων), µε αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσό που θα μοιραστεί ενώ παράλληλα θα χτυπηθεί και ο καλός παραγωγός και η ποιότητα. Η συνδεδεμένη θα πρέπει να δίνεται στην καλή ποιότητα βάμβακος και να επιβραβεύεται ο καλός παραγωγός. Κοινωνική πολιτική με τη συνδεδεμένη ενίσχυση δεν μπορούν να κάνουν».

Τις δηλώσεις τους για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα βαμβακοχώραφα και στον κάμπο της Λάρισας, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών καλούνται να υποβάλλουν μέχρι τις 26 Οκτωβρίου οι καλλιεργητές της περιοχής. Η απώλεια παραγωγής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αν και ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί πλήρως, διαφαίνεται μεγάλη, ενώ στα βαμβάκια εντοπίζεται απώλεια ειδικού βάρους, που οφείλεται και στην «καραμέλα», καθώς και αλλοίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, με άμεση συνέπεια μείωση της εμπορικής τιμής του προϊόντος.

Σημαντικά προβλήματα και ζημιές, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπερβαίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%, έχουν προκληθεί στη βαμβακοπαραγωγή της Μαγνησίας, στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσαήμερο. Οι δυνατές βροχοπτώσεις που σημειώνονται στην περίοδο της συγκομιδής είναι καταστροφικές και όσο παρατείνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, το πρόβλημα επιδεινώνεται, αφού επηρεάζει άμεσα τις ποσότητες συγκομιδής, αλλά και την ποιότητα του προϊόντος. Παραγωγοί στον Αλμυρό ισχυρίζονται ότι η γενική ζημιά φέτος ξεπερνάει τα 50 ευρώ το στρέμμα και αυτό μόνο στα χωράφια εκείνα (περίπου 10% του συνόλου) που μπορούν να μπουν οι μηχανές και να κάνουν αλωνισμό.

Ο κ. Γεώργιος Ανέστης, πρόεδρος στον Α.Σ. Λιβαδειάς «Αιχμέας» αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι ζημιές φέτος ξεπερνούν το 30% της παραγωγής. Έχουμε κάνει αναγγελίες ζημιάς στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και ελπίζω ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς. Επίσης οι βροχές αναμένεται να υποβαθμίσουν την ποιότητα της ίνας».

www.agrotypos.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.