n


Τις δηλώσεις τους για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα βαμβακοχώραφα στον κάμπο της Λάρισας, μετά τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών καλούνται να υποβάλλουν μέχρι τις 26 Οκτωβρίου οι καλλιεργητές της περιοχής.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα υπάρχουν εκτάσεις με βαμβάκια που είναι πλημμυρισμένες με νερό και δεν προσεγγίζονται από τους παραγωγούς, ώστε να συγκομισθούν, αλλά και χωράφια με τόση λάσπη που είναι αδύνατον να μπουν μέσα τα μηχανήματα.

Η απώλεια παραγωγής, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αν και ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί πλήρως, διαφαίνεται μεγάλη, ενώ στα βαμβάκια εντοπίζεται απώλεια ειδικού βάρους, που οφείλεται και στην «καραμέλα», καθώς και αλλοίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους, με άμεση συνέπεια μείωση της εμπορικής τιμής του προϊόντος.

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ξεκινήσει τις επισκέψεις σε χωριά του νομού Λάρισας, καθώς αρκετά είναι τα δημοτικά διαμερίσματα τα οποία έχουν προχωρήσει σε αναγγελία για την υποβολή αιτήσεων αποζημίωσης από τους αγρότες. Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα βρίσκονται την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στον Πλατύκαμπο.

Μάλιστα, ήδη τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Κιλελέρ από την έντονη βροχόπτωση της 7ης Οκτωβρίου επισκέφθηκαν οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Κιλελέρ Β. Βισβίκης και Χ. Χατζούλης συνοδευόμενοι από κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας αποτελούμενο από τον διευθυντή αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Π. Καλφούντζο και τον τμηματάρχη φυτοπροστασίας, υγειονομικής και ποιοτικού ελέγχου Δ. Σταυρίδη, τον προϊστάμενο και τον επόπτη του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας Μ. Λιόντο και Σ. Σπυρόπουλο.

Οι δηλώσεις για τις ζημιές υποβάλλονται ως εξής:

Δημοτική Ενότητα Πλατυκάμπου

Πέμπτη 15/10/2015 Πρώην Δημαρχείο Πλατυκάμπου

Παρασκευή 16/10/2015 Πρώην Δημαρχείο Πλατυκάμπου

Δημοτικές Ενότητες Κιλελέρ - Αρμενίου

Δευτέρα 17/10/2015 Πρώην Δημαρχείο Κιλελέρ

Τρίτη 18/10/2015 Πρώην Δημαρχείο Κιλελέρ

Ζημιές και στα βαμβάκια της Μαγνησίας

Σημαντικά προβλήματα και ζημιές, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπερβαίνουν σε ορισμένες περιπτώσεις και το 50%, έχουν προκληθεί στη βαμβακοπαραγωγή και της Μαγνησίας, στους δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν το τελευταίο εικοσαήμερο.

Σύμφωνα με τον βαμβακοκαλλιεργητή της περιοχής του δήμου Αλμυρού Χρήστο Πάντζιο, «οι δυνατές βροχοπτώσεις που σημειώνονται στην περίοδο της συγκομιδής είναι καταστροφικές και όσο παρατείνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, το πρόβλημα επιδεινώνεται».

Να σημειωθεί ότι άρχισαν ήδη οι πρώτες δηλώσεις ζημιάς των βαμβακοπαραγωγών του Δήμου Αλμυρού και του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στον ΕΛΓΑ.


Μάρτυρες 4 σειρές στο κέντρο του κτήματος

Επισημαίνεται, με ανακοίνωση του ΕΛΓΑ, ότι οι παραγωγοί που θα κάνουν δήλωση ζημιάς, θα πρέπει να αφήσουν για μάρτυρες, τέσσερις σειρές στο κέντρο του αγρού.

Πιο αναλυτικά, τέσσερις σειρές στο μέσον του κτήματος με μήκος το μήκος μιας διάστασης του αγροτεμαχίου και όχι, όπως γινόταν έως σήμερα, από ένα τμήμα (λωρίδα) που να έχει πλάτος ένα μέτρο και μήκος το μήκος μιας διάστασης του αγροτεμαχίου στο κέντρο και στα δύο άκρα του αγροτεμαχίου πρέπει να αφήσουν ως μάρτυρες στις αροτραίες καλλιέργειες και δη στα βαμβάκια που επλήγησαν από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις οι καλλιεργητές.

Αυτό ενημερώνει, με δελτίο τύπου του, τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας.

Πιο αναλυτικά, αναφέρονται τα εξής: «Προς ενημέρωση των παραγωγών όσον αφορά στις πρόσφατες βροχοπτώσεις στην περιοχή ευθύνης του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Λάρισας, σας γνωρίζουμε ότι οι ασφαλισμένοι παραγωγοί έχουν υποχρέωση μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας της ζημιάς να υποβάλουν δήλωση στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ.

Παραγωγοί, οι οποίοι πρόκειται να δηλώσουν ζημιά στις καλλιέργειές τους από την βροχόπτωση πρέπει, όσον αφορά τις αροτραίες καλλιέργειες (π.χ. βαμβάκια) εάν η συγκομιδή γίνει πριν την εκτίμηση οφείλουν να αφήσουν μάρτυρες, δηλ. άθικτα (ασυγκόμιστα) τμήματα της καλλιέργειας ως εξής:

Τέσσερις σειρές στο μέσον του κτήματος με μήκος το μήκος μιας διάστασης του αγροτεμαχίου και όχι, όπως γινόταν έως σήμερα, από ένα τμήμα (λωρίδα) που να έχει πλάτος ένα μέτρο και μήκος το μήκος μιας διάστασης του αγροτεμαχίου στο κέντρο και στα δύο άκρα του αγροτεμαχίου. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα ξεκινήσει άμεσα. Όσον αφορά δε, την καταβολή αποζημιώσεων προηγούμενων ζημιών ισχύουν τα όσα αναφέρονται στην από 1ης /09/2015 επιστολή του προέδρου του ΕΛΓΑ, την οποία σας κοινοποιούμε εκ νέου».

www.agronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.