n


ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 2015-16…
Ισχύουν για τα ανατολικά προσήνεμα (Α.Στερεά και Εύβοια).

Οι εποχές συνολικά…

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2015…

Σχετικά λιγότερες βροχές, σε σχέση με την εποχή.
Θερμοκρασίες συνολικά πάνω από τα κανονικά επίπεδα...
Το + ή το ++ πρόσημο θα το καθορίσει η παρουσία του Νοεμβρίου.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2015-16…
Από πλευράς υετού (βροχές, χιόνια), πιθανόν κάτω από τα κανονικά, αν και αυτό θα το καθορίσει το πολύ νερό του Δεκεμβρίου. Θερμοκρασιακά θα είναι έστω και οριακά θερμότερος, αλλά αυτό θα καθοριστεί σε + ή – πρόσημο, από την παρουσία του Δεκεμβρίου και του Φεβρουαρίου.

ΑΝΟΙΞΗ 2016…
Γενικά ψυχρότερη ως και πολύ ψυχρότερη εποχή, με τους δύο πρώτους μήνες να καθορίζουν το πολύ ή το λίγο. Επίσης θα είναι και βροχερότερη του κανονικού.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2016…
Ελαφρώς πάνω από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασιακά…οι λεπτομέρειες των μηνών θα παίξουν ρόλο στο συνολικό πρόσημο.

Αναλυτικά οι μήνες…

Σεπτέμβριος…Θερμότερος…Πάνω από τα κανονικά θερμοκρασιακά (μέσες τιμές), κάτω από τα κανονικά οι βροχοπτώσεις.
Οκτώβριος…Σχετικά κανονικός και σε θερμοκρασία και σε βροχές, με μια πιθανότητα για οριακά ψυχρότερος (εξαρτάται από το μέγεθος μιας σημαντικής αλλαγής).
Νοέμβριος…Θερμότερος…Πάνω από τις κανονικές θερμοκρασιακές τιμές, κάτω από τα κανονικά οι βροχοπτώσεις.

Δεκέμβριος…Κανονικός, ίσως και ψυχρότερος, αλλά και πολύ παραπάνω από τα κανονικά κλιματικά επίπεδα οι βροχοπτώσεις.
Ιανουάριος…Κανονικός θερμοκρασιακά, ή και λίγο θερμότερος, ενώ κάτω από τα κανονικά οι βροχοπτώσεις.
Φεβρουάριος…Κανονικός θερμοκρασιακά (διπρόσωπος μήνας), έως πιθανόν και λίγο θερμότερος, ενώ υετικά θα είναι λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Μάρτιος…Αρκετά Ψυχρότερος. Θερμοκρασιακά (- -) κάτω από τα κανονικά, ενώ υετικά θα είναι πάνω από τα κανονικά…καθαρά χειμωνιάτικος.
Απρίλιος…Θερμοκρασιακά ψυχρότερος και υετικά πάνω από τα κανονικά.
Μάιος…Κανονικός θερμοκρασιακά, πιθανόν και ελαφρώς θερμότερος, ενώ κανονικές δείχνουν να είναι και οι βροχές.

Ιούνιος…Θερμότερος και βροχερότερος των κανονικών.
Ιούλιος…Σχετικά στα κανονικά θερμοκρασιακά επίπεδα, με αρκετά μελτέμια στο τέλος του.
Αύγουστος…Πολύ μελτεμάτος στο πρώτο του μισό και σχετικά θερμότερος συνολικά.

Επιμέρους ενδεικτικές σημειώσεις (διαστήματα κακοκαιριών), παρατηρήσεις και συμπεράσματα…

27-28/9 έως 10-11/10, ένα μακρύ διάστημα πολλών βροχών (ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ), συνοδεία κρύων διαστημάτων ενδιάμεσα. Οι βουνοκορφές (κυρίως προς τα βόρεια), πιθανόν θα δεχτούν τα πρώτα χιόνια. Ηπιότητα καιρική στη συνέχεια…
24/10 – 2/11, σταδιακά πολλές βροχές, πτώση θερμοκρασίας, με χιόνια στα βουνά κεντρικής και βόρειας χώρας. Ως τις 27/11 σχετική καλοκαιρία, με εξαίρεση ένα βροχερό-σφήνα διάστημα 8-11/11…
28/11 – 2/12, άστατος καιρός με έντονα φαινόμενα βροχών και χιόνια στα ορεινά.
Σημαντικότατη επιδείνωση του καιρού στις 11/12 κι ένα μακρύ διάστημα έως 3/1, με τρομερά νερά κυρίως στα Δυτικά και πολλά χιόνια. Αρχικά νότιας υφής η κακοκαιρία, με χιόνια στα βουνά. Θα είναι το πλέον υετοφόρο διάστημα όλου του έτους στο διάστημα αυτό...
27-30/12 ένα πέρασμα χιονιά, με πιθανά χιόνια έως και τις ημιορεινές-πεδινές περιοχές της κεντρο-ανατολικής στερεάς.
Μη ενδιαφέρον καιρικό διάστημα έως τις 25/1, με πιθανή περίοδο αλκυονίδων. Ως τα τέλη του μήνα Γενάρη (26-31/1), λίγα χιόνια σε ορεινά ίσως και ημιορεινά.
Πρώτο 20ήμερο Φλεβάρη, καρικά ήπιο (πιθανόν αντικυκλωνικό ή νότιας υφής) και σχετικά άνομβρο, με εξαίρεση το διάστημα 10-12/2, το οποίο θα είναι πιθανόν έντονο καιρικά, με βροχές και χιόνια.
Περί τα τέλη του μήνα και αρχές του επόμενου (26/2 και μετά), ισχυρή αλλαγή του καιρού, με τα χιόνια να φτάνουν στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής στερεάς και κορύφωσή του 29/2-1/3. Παρόμοιο διάστημα με χιόνια γενικά, από 5-9/3.
16-18/3, βροχές και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά.
22-24/3, χιόνια πιθανόν έως και τα πεδινά.
Το κρύο θα διατηρηθεί έως τις 5/4, με λίγες βροχές και χιόνια σε ορεινά και ημιορεινά. Σχετικά ψυχρό διάστημα, με καλοκαιρία έως 25/4.
26-30/4, βροχερό διάστημα.
3-4/5 έως 10-12/5, διάστημα ζέστης για την εποχή. Βροχερό διάστημα (καταιγίδες) στα μέσα του μήνα, ενώ αρκετές βροχές θα πέσουν στο διάστημα 22-26/5.
Στο πρώτο μισό του Ιουνίου, αστάθειες κατά διαστήματα, με βροχές και καταιγίδες, αλλά και κανονικές θερμοκρασίες. Θερμότερος στο δεύτερο μισό, με πιθανό καύσωνα.
Ζεστός στο ξεκίνημα ο Ιούλιος, Β’ 10ήμερο με καταιγίδες και Γ’ 10ήμερο με μελτέμια και κανονικές θερμοκρασίες.
Ξεκίνημα με μελτέμια ο Αύγουστος ως τα μισά του, αλλά μετά αρκετά ζεστός.

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ…

Δυνατό ξεκίνημα με πλούσια φαινόμενα, στη συνέχεια ένα καιρικό…ξεφούσκωμα (ήπιες συνθήκες), αλλά και εντυπωσιακή επιστροφή προς το τέλος του, το οποίο θα φτάσει ως τα μέσα σχεδόν της άνοιξης!!! Πιθανόν στις αρχές του χειμώνα, την μερίδα του λέοντος να την πάρουν τα δυτικά, κεντρικά και τα βόρεια της χώρας…


Επίσης διαφαίνεται εκ της παρατήρησης, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (μέσα φθινοπώρου έως γιορτές των Χριστουγέννων), να επικρατούν κυρίως οι άνεμοι νότιας συνιστώσας για τα ανατολικά. Προς τα τέλη Φλεβάρη και μέσα στο μεγαλύτερο μέρος της άνοιξης, θα επικρατούν κυρίως οι βόρειας συνιστώσας άνεμοι.

Σημείωση 1: Τα μερομήνια δεν αποτελούν πρόγνωση του καιρού, αλλά μια γενική εκτίμησή του, με βάσει τα σημάδια (σύννεφα και πως κινούνται, άνεμοι και εναλλαγές, υγρασία) στις 12 πρώτες μέρες του Αυγούστου με το παλιό ημερολόγιο. Είναι μια μακραίωνη παραδοσιακή-εναλλακτική μέθοδος αποτύπωσης των καιρικών φαινομένων του έτους, την οποία η επίσημη μετεωρολογία δεν αποδέχεται, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει τόσο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη του καιρού.

Σημείωση 2: Στις φετινές παρατηρήσεις, υπάρχει μια σχετική επιφυλακτικότητα στην τελική έκβαση, λόγω πρωτοεμφανιζόμενων σημαδιών τις ημέρες παρατήρησης, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται, όπως και η απόκτηση περισσοτέρων εμπειριών.

Παρατηρητής (Νέα Στύρα): Δημήτρης Τσούλης.

Eνημέρωση-σύνταξη: Κώστας Αλεξανδρής.

http://neastyranews.blogspot.gr/

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.