n


Οι πάγοι λιώνουν και η Αρκτική καταρρέει. Τα παγκόσμια αποθέματα νερού εξαντλούνται. Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει με απειλητικούς ρυθμούς για τις παράκτιες κοινότητες. Τα κύματα καύσωνα και οι σφοδρές βροχοπτώσεις πλέον αποτελούν φαινόμενα κάθε άλλο παρά σποραδικά. Τα ψάρια και άλλα είδη του ζωικού βασιλείου έχουν ήδη αρχίσει να μεταναστεύουν προς τους πόλους, αναζητώντας τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ολες αυτές οι ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελούν μόνο την αρχή καθώς αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα κινδυνεύσουν άμεσα και ανθρώπινες ζωές.

Αυτά υποστηρίζουν τα μέλη της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) τα οποία συνέταξαν και έδωσαν στη δημοσιότητα μια νέα και άκρως ανησυχητική έκθεση για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Κανένας στον πλανήτη δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο Ρατζέντρα Πατσαούρι, πρόεδρος της Επιτροπής. Την ίδια ώρα, ο Κρις Φιλντ, επικεφαλής του Τμήματος Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ και ένας από τους δύο βασικούς συντάκτες της έκθεσης, επισημαίνει ότι «πλέον βρισκόμαστε σε μια εποχή στην οποία η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί κάποιο είδος μελλοντικής υπόθεσης» αλλά απτή πραγματικότητα.

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι η πιο αποκαρδιωτική από τις εκθέσεις του ΟΗΕ για το περιβάλλον αλλά θεωρείται η πλέον έγκυρη. Συνεργαζόμενοι για διάστημα τριών ετών, περισσότεροι από 300 επιστήμονες από όλο τον κόσμο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή, σε συνδυασμό με τις μάστιγες της φτώχειας και της ανισότητας που πλήττουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο, απειλεί άμεσα τον βιοπορισμό και την ίδια τη ζωή.

Μεταξύ των εξαιρετικά αρνητικών συνεπειών που συνεπάγεται η υπερθέρμανση του πλανήτη, ξεχωρίζει ο κίνδυνος μιας εκτεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης. «Κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πρόκειται, σύμφωνα με τις προβλέψεις, να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, να δυσχεράνουν την προσπάθεια μείωσης της φτώχειας, να υπονομεύσουν την επισιτιστική ασφάλεια, να προκαλέσουν τη δημιουργία νέων εστιών φτώχειας, ιδιαίτερα σε αστικές περιοχές» αναφέρεται στην έκθεση.

ΕΚΤΟΠΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ.

Για πρώτη φορά, οι ειδικοί συνδέουν την κλιματική αλλαγή και με τον κίνδυνο μιας δραματικής μείωσης των παγκόσμιων αποθεμάτων τροφής η οποία αν σημειωθεί θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συγκρούσεις και μαζικούς εκτοπισμούς. Οι αποδόσεις των καλλιεργειών ανά την υφήλιο, ιδιαίτερα του σιταριού, έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται, προκαλώντας αμφιβολίες αναφορικά με το αν η παγκόσμια παραγωγή μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού. Το μέλλον όμως διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό καθώς, σύμφωνα με κάποια σενάρια, η παγκόσμια παραγωγή σιταριού και αραβοσίτου θα μειωθεί ακόμη περισσότερο ενώ μείωση πρόκειται να παρουσιάσουν και τα αποθέματα ψαριών, ακόμη και σε ποσοστό 40% ώς 60% σε ορισμένες περιοχές.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να επηρεάσει και την οικονομία. Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Τολ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και συντάκτη του κεφαλαίου αναφορικά με τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς θα προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία απώλειες μεταξύ 0,2 και 2 τοις εκατό. Ο βρετανός επιστήμονας ωστόσο δεν εμφανίζεται τόσο απαισιόδοξος όσον αφορά τις ευρύτερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει να μη συμπεριληφθεί το όνομά του στην περίληψη της έκθεσης κάνοντας λόγο για υπερβολική «κινδυνολογία» και «ανόητες» δηλώσεις σχετικά με το πόσο ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή είναι οι κάτοικοι εμπόλεμων περιοχών.
Στον επιστήμονα από τη Βρετανία απάντησε ο Κρις Φιλντ, επικεφαλής της έρευνας, δηλώνοντας: «Οταν η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή συντάσσει μια έκθεση, τα συμπεράσματα αποτελούν τη θέση της επιστημονικής κοινότητας. Ο Ρίτσαρντ Τολ είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας αλλά βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο στο περιθώριο». Σύμφωνα με τον Φιλντ, ο συνεργάτης του ενδέχεται να προέβη στα συγκεκριμένα σχόλια γιατί πολλά από τα συμπεράσματά του δεν συμπεριλήφθηκαν στην περίληψη της έκθεσης.


Αποδείξεις

Πλέον βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου υπάρχουν τόσες πληροφορίες και αποδείξεις (υπέρ της κλιματικής αλλαγής) που δεν μπορούμε να επικαλούμαστε άλλο την άγνοια
Μισέλ Ζαρό, γενικός γραμματέας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Μετεωρολόγων

tanea.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.