n

Ο φίλος Lars κατοικεί στην Νορβηγία και συγκεκριμένα στο Tranby λίγο έξω από το Όσλο. Όπως εμείς, έτσι κι αυτός, αγαπάει πολύ τον καιρό και το χιόνι παρότι είναι κάτι σύνηθες γι’ αυτόν. Κατά μέσο όρο, η περιοχή του καλύπτεται από χιόνι τον μισό χρόνο.
Μας έγραψε ένα μικρό άρθρο σχετικά με τον καιρό της Νορβηγίας και πως τον βιώνει ο ίδιος. Νομίζουμε ότι είναι απολαυστικές οι πληροφορίες που μας δίνει από ένα τόσο παγωμένο μέρος της Ευρώπης. Ας τον διαβάσουμε..
«Έχω δύο μετεωρολογικούς σταθμούς στο Tranby. Ο πρώτος είναι σε υψόμετρο 365μ εκεί όπου μένω και ο δεύτερος είναι στο σπίτι της αδερφής μου στα 200μ. Ο δικός μου είναι στην κορυφή ενός λόφου. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έχουμε υετό σε μορφή βροχής ή χιονιού. Δεν υπάρχουν ξηρές περίοδοι εδώ. Τα φυτά λόγω θερμοκρασίας μεγαλώνουν μόνο το καλοκαίρι.
Η μέγιστη θερμοκρασία που μπορεί να φτάσει η επιφάνεια της θάλασσας είναι 20 με 22 βαθμούς. Το καλοκαίρι διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο. Το φθινόπωρο κρατάει δύο μήνες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Συνήθως τον Οκτώβριο έχουμε και τα πρώτα χιόνια ενώ τον Σεπτέμβριο τις πρώτες παγωνιές. Ο χειμώνας ξεκινάει τον Νοέμβριο όπου το χιόνι πέφτει, λιώνει και ξαναπαγώνει ενώ ο Δεκέμβριος είναι πλέον ένας κανονικός χειμερινός μήνας. Τα Χριστούγεννα συνήθως έχουμε αρκετό χιόνι για σκι. Το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου προσφέρει τις καλύτερες συνθήκες για σκι.
Εγώ μένω στον λόφο οπότε δεν έχω πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Συνήθως έχω μόνο -10 με -15 αλλά υπάρχουν περιοχές λίγα χιλιόμετρα από εδώ όπου το θερμόμετρο πέφτει συχνά στους -30. Στο λόφο όμως έχουμε ψυχρότερο μέσο όρο καθώς είμαστε ψηλότερα και έχουμε λίγο περισσότερο χιόνι από την πόλη του Όσλο. Τον Απρίλιο συνήθως μπαίνει η άνοιξη αλλά το χιόνι ακόμα είναι επαρκές για σκι. Ο Μάιος είναι ένας ζεστός μήνας όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 30 βαθμούς. Μία φορά είχα κάνει το πρώτο μου μπάνιο στη θάλασσα στα τέλη Μαίου αλλά αυτό αποτελεί εξαίρεση. 


Ας ρίξουμε μια ματιά στις εποχές στο σύνολο της Νορβηγίας.
Αν διαιρέσουμε τη χώρα σε τέσσερα μέρη, το νοτιοδυτικό, το νοτιοανατολικό, τα κεντρικά και τα βόρεια τμήματα, υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στον καιρό. Ένας σημαντικός λόγος είναι η μεγάλη ακτογραμμή και τα ψηλά βουνά που δημιουργούν ειδικές συνθήκες. Κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο των καταβατικών ανέμων από τα βουνά, το γνωστό foehn. Ο δικός μου σταθμός απέχει 2 χιλιόμετρα από της αδερφής μου αλλά μπορεί να έχουν και 10 βαθμούς διαφορά. Σε μόλις 100 μέτρα η θερμοκρασία μπορεί να πέσει 5 ολόκληρους βαθμούς!
Νότιο-δυτικό τμήμα (Αντιπροσωπευτική πόλη: Bergen)
 Μεγάλη ακτογραμμή αλλά και ψηλά βουνά. Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν κοντά στη θάλασσα. Στα βουνά έχει πολύ χιόνι και κρύο όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι είναι σχετικά ψυχρό με θερμοκρασία κάτω των 20 βαθμών και αρκετές βροχές. Τον χειμώνα η θερμοκρασία κυμαίνεται από 0 έως +5 στα παραθαλάσσια τμήματα.
Νότιο-ανατολικό τμήμα (Αντιπροσωπευτική πόλη: Oslo ή Tranby) 
Το καλοκαίρι παρόμοιος υετός με τα δυτικά. Η θερμοκρασία φτάνει τους 20-22 τον Ιούλιο και Αύγουστο. Το ρεκόρ είναι +35 βαθμοί. Ο χειμώνας είναι ψυχρότερος από τα δυτικά με χιόνι μέχρι τον Απρίλιο.
Κεντρικά τμήματα
Το καλοκαίρι σαν τα νοτιοανατολικά., αλλά λίγο ψυχρότερο και με πιο δυνατούς ανέμους και βροχή. Ο χειμώνας είναι κι αυτός παρόμοιος αλλά οι συνθήκες είναι αντίθετες με τα νοτιοανατολικά. Καλός καιρός εκεί σημαίνει κακός στα κεντρικά και τ’ ανάποδο.  
Βόρεια
Κρύο και μικρό καλοκαίρι με αέρα και βροχές. Ο χειμώνας είναι πολύ κρύος και μακρύς στα ηπειρωτικά και κάπως ηπιότερος στα παραθαλάσσια..»

 Τέλος, μας ενημερώνει ότι μετά τον ζεστό Δεκέμβριο, ο καιρός εκεί έχει εναρμονιστεί με την εποχή. Κάθε μέρα ρίχνει χιόνι ενώ πάνε μέρες που έχει να δει ήλιο..
Έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές για τα νησιά της και του αρέσει πολύ αλλά δεν αντέχει καθόλου τις θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς! Γι’ αυτόν το λόγο έρχεται τον Σεπτέμβριο!
Λοιπόν.. τι λέτε; Πάμε Νορβηγία;;;

Ο Lars διαθέτει μια ιστοσελίδα όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει 4 webcams, 2 μετεωρολογικούς σταθμούς που μεταδίδουν ζωντανά όλο το 24ωρο, αρχείο μετεωρολογικών συνθηκών από το 2007 καθώς και μετρήσεις του ύψους χιονιού από το 2000 μέχρι σήμερα.

Τον ευχαριστούμε θερμά!!


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.