n

Tο μικρότερο σε μέγεθος και πληθυσμό μετά τους Παξούς νησί των Ιονίων Νήσων, αλλά πασίγνωστο σ όλο τον κόσμο για την 'πατρίδα', όπου βασίλευε ο πολυμήχανος 'Οδυσσέας' του Ομήρου.

Βρίσκεται σε πλάτος 38ο - 23,5 Β και μήκος 18ο - 21,2 Α, έχει εμβαδόν 92,7 τ.χλμ, μήκος από το βορειότατο ακρωτήριο Αγ. Ιωάννης μέχρι το νοτιότατο Άνδρι 29 χλμ, μέγιστο πλάτος στο βόρειο τμήμα 6482μ, μέγιστο πλάτος στο νότιο τμήμα 6182μ και ελάχιστο πλάτος στο μέσο περίπου του νησιού που σχηματίζεται ο ισθμός στον Αετό 620μ.
Η Ιθάκη ένα νησί με παράδοση, ιστορία, πολιτισμό και ακλόνητη την αγάπη των κατοίκων για τον τόπο τους. Σπάνια η ομορφιά της, χαρακτηριστική η αντίθεση άγριας και ήμερης φύσης και η εναλλαγή του τοπίου. Σήμερα η Ιθάκη, νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εξελίσσεται τουριστικά χωρίς να καταστρέφει τη γοητεία και την παράδοσή της.

Πρωτεύουσά της το Βαθύ, μια γραφική πόλη με έναν ιδιόμορφο κόλπο που κλείνει στην αγκαλιά του το νησάκι Λαζαρέτο και τα δύο ενετικά κάστρα του.

Είναι μία από τις 4 επαρχίες του νομού Κεφαλληνίας και έχει συνολικό πληθυσμό 3084 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ίθακο, πρώτου κατοίκου του νησιού (γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου) ή κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης.
Σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη φοινικικής καταγωγής λέξη Utika (=αποικία) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος).

Σήμερα, η Ιθάκη εξελίσσεται πιο πολύ τουριστικά, χωρίς να καταστρέφει τη γοητεία και τη παράδοσή της. Ο εσωτερικός και εξωτερικός τουρισμός αυξάνει, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολύπλευρα το νησί και η Ιθάκη δεν είναι απλά μόνο ταυτισμένη με την πατρίδα του Οδυσσέα.
Το πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο των Θιακών αλλά και των επισκεπτών του νησιού είναι υψηλό, καθώς το φαινόμενο σχετίζεται με την αίγλη που η Ιθάκη διατηρεί από τα Ομηρικά χρόνια, την ικανοποιητική παιδεία που υπήρχε και υπάρχει, το ανήσυχο και ακατάβλητο πνεύμα των Θιακών και την ακαταμάχητη επαφή με άλλους πολιτισμούς.

Η πόλη, το Βαθύ και τα τοπικά διαμερίσματα Ανωγής, Σταυρού και Κιονιού έχουν χαρακτηριστεί Παραδοσιακοί Οικισμοί, ενώ ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερου φυσικού κάλους.
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει η σταδιακή ανάδειξη νέων μορφών οικονομικής δραστηριότητας, όπως ο αγροτοτουρισμός, η βιοτεχνία, η οικοτεχνία, η νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα κ.α. (πληροφορίες στη βιολογική καλλιέργεια, βιολογική κτηνοτροφία και προγράμματα).
Ο τόπος πολύπλευρα προσφέρεται και μπορεί να προσφέρει.

'Σαν βγεις στον πηγεμό για την Ιθάκη
να εύχεσαι νά ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πας
να μάθεις και να μάθεις από τους σπουδαγμένους.
Μη βιάζεις το ταξίδι καθόλου.
Καλύτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και, γέρος πια ν αράξεις στο νησί
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει.
Η Ιθάκη σε έδωσε το ωραίο ταξίδι.
Κι αν φτωχική τη βρεις, η Ιθάκη
δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες
ήδη θα το κατάλαβες
οι Ιθάκες τι σημαίνουν. '

Κ. Καβάφη

Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δήμος Ιθάκης : 26740 33481, 26740 32795 fax : 26740 33387

Αστυνομικό Τμήμα Ιθάκης : 26740 32205

Υπολιμεναρχέιο Ιθάκης : 26740 32909

Πυροσβεστική Υπηρεσία : 26740 33499, 26740 33199

Δασονομείο : 26740 33359

Κέντρο Υγείας Ιθάκης : 26740 32222

Περιφερειακό Ιατρείο Σταυρού : 26740 31207

Διαγνωστικό Κέντρο : 26740 32203

Αρχαιολογικό Μουσείο : 26740 32200

Ναυτικό Λαογραφικό Μουσείο : 26740 33398

Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού : 26740 31305, 26740 23955

Δημοτικός Κινηματογράφος : 26740 33422

Δημοτική Βιβλιοθήκη : 26740 33448

Δημοτική Πινακοθήκη : 26740 32271

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

Polyctor Tours : 26740 33120 fax : 26740 33130

Delas Tours : 26740 33103 fax : 26740 33104

Σύλλογος Ενοικιαζόμενων Δωματείων : 26740 31079

Taxi : 26740 33030


Παραλίες

Πέρα από τις διαδρομές στο εσωτερικό του νησιού, η πραγματική ανακάλυψη της Ιθάκης επιτυγχάνεται με ένα σκάφος. Μερικές από τις κορυφαίες παραλίες του Ιονίου κρύβονται επιμελώς και ανακαλύπτονται μόνο δια θαλάσσης. Οι παραλίες της Ιθάκης δεν είναι αμμώδεις, αλλά αποτελούνται από λεία βότσαλα, κυρίως άσπρα. Μερικές είναι σαν καθαρές λιμνούλες και μερικές είναι τόσο μικρές σαν ιδιωτικές παραλίες. Τα δέντρα φθάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα. δημιουργώντας ένα σκηνικό μοναδικής ομορφιάς που συνδυάζει το άγριο με την ησυχία.
Αετός

Στη μέση περίπου του νησιού στο βάθος του ομώνυμου κόλπου, είναι η προστατευμένη παραλία του Αετού, ιδανική για κολύμπι.
Δεξιά ή Δεξά

Στην άλλη πλευρά από την είσοδο του λιμανιού κοντά στην πόλη, ακολουθώντας τον δρόμο προς τον Αετό και τη Βόρεια Ιθάκη, συναντάμε την παραλία Δεξά. Είναι μια μικρή παραλία με καταγάλανα νερά. Είναι παραλία που έχει 'Γαλάζια Σημαία'.

Αυτό σημαίνει εγγύηση σωστής οργάνωσης και φροντίδας για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς εκπληρεί 27 αυστηρά κριτήρια από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
Υπάρχουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, εκπαιδευμένος ναυαγοσώστης σε υπηρεσία, καντίνα, άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες, φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες, έντυπες πληροφορίες και οδηγίες για την ακτή, τη χλωρίδα και την πανίδα στον παράκτιο χώρο κλπ.
Λούτσα

Στην είσοδο του λιμανιού στο Βαθύ, στην αριστερή πλευρά βρίσκεται η όμορφη αμμουδερή παραλία της Λούτσας κάτω από τα Ενετικά κανόνια.
Μνήματα

Στον κόλπο του Σκίνου βρίσκεται η παραλία Μνήματα, σε κοντινή απόσταση από την πόλη.
Σκίνος

Βρίσκεται στο βάθος του ομώνυμου κόλπου σε απόσταση 3χλμ από το Βαθύ. Οι δύο παραπάνω παραλίες είναι πρόκληση για τον επισκέπτη, όπου θα περάσει την ημέρα του, απολαμβάνοντας τα πεντακάθαρα νερά της θάλασσας.
Γιδάκι

Βόρεια της παραλίας Φιλιατρό, είναι το ζηλευτό Γιδάκι, που η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του έχει ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο και φιγουράρει σαν μια από τις καλύτερες και ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας. Εδώ ο επισκέπτης απολαμβάνει τον ήλιο και τη θάλασσα, αγναντεύοντας τα παράλια της Στερεάς Ελλάδας και τα αντικρινά ακατοίκητα νησάκια. Πρόσβαση με σκάφος ή από τον Σκίνο με τα πόδια από μονοπάτι.
Φιλιατρό

Στην ίδια πλευρά, βρίσκεται η όμορφη παραλία του Φιλιατρού στον ομώνυμο κόλπο, όπου συγκεντρώνει ντόπιους και ξένους επισκέπτες, προσφέροντάς τους θαλάσσια σπορ, ξεγνοιασιά, ηρεμία και απόλαυση.
Σαρακήνικο

Ανατολικότερα από το Βαθύ, είναι ο κόλπος του Σαρακήνικου με την ομώνυμη παραλία, όπου τα καταγάλανα νερά της θάλασσας χαλαρώνουν τον ταξιδευτή επισκέπτη.
Καμίνια

Στο ΝΑ τμήμα της Ιθάκης κοντά στο Νησόπουλο, είναι η όμορφη παραλία των Καμινίων.
Άντρι

Στο βάθος του υπήνεμου όρμου είναι μια μικρή αλλά όμορφη παραλία.
Πίσω Αετός

Διαμετρικά αντίθετα από τον Αετό, στη νοτιοδυτική πλευρά της Ιθάκης, βρίσκεται μία ακόμα όμορφη παραλία. Ο λουόμενος απολαμβάνει την καθαρή θάλασσα, ηρεμία και ησυχία. Εδώ είναι και το μικρό λιμάνι του Πίσω Αετού, που εξυπηρετεί την συγκοινωνία μεταξύ Ιθάκης-Κεφαλονιάς-Πάτρας και Ιθάκης-Κεφαλονιάς-Λευκάδας και Αστακού.
Άσπρος Γιαλός

Στη δυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο χωριό Άγιος Ιωάννης βρίσκεται η πανέμορφη πεντακάθαρη ακρογιαλιά και η αμμουδιά του Άσπρου Γιαλού. Εδώ συνδυάζεται το πράσινο χρώμα του όρους Νήριτον με το γαλάζιο του πελάγους. Οι παραθεριστές επιλέγουν αυτή την παραλία για να απολαύσουν την θάλασσα και ηρεμία.
Δρόμος 3 χλμ περίπου από τη Λεύκη οδηγεί στο χωριό Άγιος Ιωάννης και την παραλία Άσπρος Γιαλός.
Από τη Λεύκη μονοπάτια οδηγούν σε διάφορες μικρές αμμουδιές, όπως τα Μιλιτερά και το Κουτούπι.
Πόλη

Κάτω από τον Σταυρό, στον ομώνυμο κόλπο, είναι η παραλία της Πόλης, όπου υπάρχει υπήνεμο λιμανάκι, αγκυροβόλιο για τις πολλές ψαρόβαρκες της ευρύτερης περιοχής. Στο βυθό της Πόλης βρίσκονται ερείπια αρχαίας πόλης, η οποία καταποντίστηκε. Στην βόρεια πλευρά του λιμανιού, είναι η Ομηρική Σπηλιά του Λοΐζου η οποία καταστράφηκε από τους σεισμούς. Εδώ μπορεί να απολαύσει κανείς τον ίσκιο και τη δροσιά που χαρίζουν οι πανύψηλες Λεύκες.
Στην Πόλη υπάρχει πάρκιν αυτοκινήτων, καντίνα και τουαλέτες.
Αμμούδι

Δίπλα από το λιμάνι της Πόλης, η μικρή αμμουδιά Αμμούδι, είναι κρυμμένη από κάθε βλέμμα και προσφέρει ησυχία και ηρεμία. Πρόσβαση από την Πόλη με σκάφος σε 10 λεπτά.
Κεραμαργειό

Στη δυτική πλευρά του κόλπου των Αφαλών μετά το περιβόλι η πολύ μικρή αυτή βοτσαλοπαραλία προσφέρει κάτι το απόλυτα ερημικό και απομονωμένο.
Περιβόλι

Μέσω μιας σχετικά δύσκολης πρόσβασης αλλά όμορφης διαδρομής φτάνει κανείς στην ερημική παραλία Περιβόλι. Μικρή παραλία με πανέμορφα καθαρά νερά
Κουλούμι

Δυτικά τη παραλίας των Αφαλών, σε απόσταση 100μ περίπου, διανύοντας απόκρημνη ακτή, φτάνεις στην όμορφη παραλία Κουλούμι. Πρόσβαση με σκάφος από Πόλη, Φρίκες, Κιόνι.
Αφάλες

Από τον Πλατρειθιά (Λίμνες) παίρνουμε το δρόμο για Αφάλες.
Διασχίζοντας μια ονειρική τοποθεσία με βλάστηση 'τροπικού τόπου' φτάνει κανείς στην θαυμάσια θάλασσα του κόλπου των Αφαλών. Πανέμορφος τόπος με βοτσαλωτή παραλία και βραχώδεις ακτές που κρύβουν ακόμα δύο ερημικές παραλίες, γι’ αυτούς που ζητούν την απόλυτη ηρεμία. Στον κόλπο των Αφαλών υπάρχουν παραλίες, στις οποίες μπορεί να φτάσει κανείς μόνο με σκάφος. Οι παραλίες αυτές με θαυμάσια βότσαλα και άμμο, είναι ότι καλύτερο μπορεί να αναζητήσει κάποιος στις διακοπές του. Υπέροχα γαλάζια νερά με τους πανύψηλους γκρεμούς να προσφέρουν ίσκιο σε πολλά σημεία στις παραλίες που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστες τον Αύγουστο.
Αμμουδάκι και Ποντικός

2 πολύ μικρές παραλίες πολύ κοντά, μετά τις Αφάλες για απόλυτη ηρεμία.
Κάθισμα

Πολύ μικρή ερημική παραλία, απέναντι από την παραλία των Αφαλών, με πρόσβαση από Φρίκες, Πόλη, Κιόνι με σκάφος.
Πλατύς Άμμος

Μεγάλη και όμορφη παραλία. Συνδυάζει άμμο και θαυμάσιο βότσαλο, πεντακάθαρα νερά.
Εδώ χρειάζεται προσοχή από πιθανές κατολισθήσεις.
Θεωρείται μία από τις καλύτερες παραλίες της Ιθάκης και της Ελλάδας. Πρόσβαση μόνο με σκάφος.
Το καλοκαίρι, ιδιαίτερα τον Αύγουστο η παραλία γεμίζει από σκάφη όλων των τύπων, βαρκούλες, ιστιοφόρα, κότερα και πανάκριβες θαλαμηγοί φθάνουν από τις Φρίκες, το Κιόνι, το Βαθύ, το Φισκάρδο και διάφορα άλλα μέρη.
Συκιά

Ιδανική παραλία με βότσαλο και άμμο για απομόνωση. Η παραλία αυτή έχει ίσκιο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πρόσβαση με σκάφος.
Βουκέντι

Μικρή παραλία με βότσαλα και πεντακάθαρα νερά. Πρόσβαση με σκάφος.
Αλυκές

Παραλία ΑλυκέςΠαραλία με βότσαλα και καθαρή θάλασσα. Δέκα μόλις μέτρα πίσω από την παραλία, υπάρχει μία μικρή λασπολίμνη. Πριν από λίγα χρόνια ήταν ιδανική για λασπόλουτρα.
Ρομποτής (Μάρμακας)

Οι μεγάλοι ευκάλυπτοι κοντά στη θάλασσα, κατά μήκος της όμορφης παραλίας προσφέρουν φυσικό ίσκιο και δροσιά.
Τρία μούδια

Τρεις μικρές συνεχόμενες παραλίες με άγριο βότσαλο, σε μικρό όρμο πολύ κοντά στις Φρίκες, προσελκύουν αυτούς που αναζητούν ερημιά και ησυχία. Πρόσβαση με σκάφος από Φρίκες, Κιόνι. Βαθύ.
Βαθυ αμμούδι

Άλλη μια μικρή παραλία κοντά στο λιμάνι των Φρικών. Πρόσβαση με σκάφος.
Λιμένια και Πέρα Λιμένια

Δίπλα στις Φρίκες είναι η όμορφη παραλία στα Λιμένια, που πίσω της απλώνεται μια ελαιοφυτεία που προσφέρει δροσιά στους λουόμενους.
Μετά τα Λιμένια βρίσκεται η μικρή παραλία Πέρα Λιμένια. Πρόσβαση με σκάφος ή από τις Φρίκες από το μονοπάτι.
Κουρβούλια, Πίσω Κουρβούλια, Τσιτσιμίδα, Πλακούτσες

Συνεχόμενες μικρές πολυσύχναστες παραλίες κατά μήκος του παραλιακού δρόμου από Φρίκες –Κιόνι, φημισμένες για τα δροσερά νερά περιζήτητα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
Μαυρωνάς

Μικρή βοτσαλωτή παραλία. Ο κόλπος του Μαυρωνά είναι και καταφύγιο μικρών σκαφών. Πρόσβαση από τη Ράχη Κιονίου.
Κιόνι

Στον όρμου του Κιονιού οι μικρές παραλίες με τα καθαρά νερά προσελκύουν καθημερινά το καλοκαίρι τους επισκέπτες του χωριού.
Κριτάμι

Βγαίνοντας από το Κιόνι προς το νοτιά, μετά τον κάβο του Άη Λια με το ομώνυμο εκκλησάκι, είναι η μικρή παραλία με όμορφο βότσαλο και γαλανά νερά, που περιμένει τον επισκέπτη για ξεκούραση.
Κοτσύφι

Μικρή παραλία κατά μήκος της ακτής από τον Άη Λια προς τον Αετό, ιδανική για ησυχία , ερημιά και απομόνωσηΚλίμα και Καιρός

Το κλίμα του νησιού είναι εύκρατο μεσογειακό.

Κατά τους χειμερινούς μήνες σημειώνονται συνεχείς και ενίοτε ραγδαίες βροχές, ενώ κατά το θέρος επικρατεί μεγάλη και πολύμηνη ξηρασία.
Οι βροχές αρχίζουν συνήθως από το Σεπτέμβριο και ακολουθεί περίοδος καλών ημερών κατά τον Οκτώβριο, το μικρό καλοκαιράκι, ενώ μετά εισέρχεται οριστικά ο χειμώνας με βροχές και θύελλες από το Νοέμβριο.

Οι μήνες του καλοκαιριού χαρακτηρίζονται συνήθως από μεγάλη και παρατεταμένη ξηρασία.
Το καλοκαίρι, οι μέρες είναι ζεστές και οι νύχτες απολαυστικά δροσερές.
Χιόνι σπάνια πέφτει, μόνο η κορυφή του υψηλότερου όρους της Ανωγής καλύπτεται συχνότερα από χιόνι, χωρίς να διατηρείται όμως για πολλές ημέρες.


Φωτογραφίες

ευχαριστούμε το site http://www.ithaki.gr


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.